29 януари 2016 г.

С помощта на 3D-сканиране на статуя от VI век, представяща будистки монах в реална височина, са открити изключителни гравюри, издълбани върху камъка. Върху варовика са изсечени сцени от живота и ученията на Буда. Древните гравюри са се заличили с течение на времето и с просто око не могат да бъдат разгледани. Затова новите технологии дават на експертите възможността да се запознаят с цялото изящество на историите, увековечени в камъка.

Статуята на Буда Вайрочана, известна още като “Космическия Буда” е открита в китайската провинция Хънан. Отнася се към династията “Северна Ци” (550 – 577 година), период, известен с бурно развитие на художествените занаяти и религиозна експресивност.

В момента статуята е част от експонатите, демонстрирани в изложбата ““Body of Devotion: The Cosmic Buddha in 3D”, разположена в залите на Freer Gallery of Art. “Иконографията на статуята, покриваща цялата каменна будистка роба, представя живота на “историческия Буда”, както и “Сферата на чувствеността” – символична карта на Будсткия свят”, пише на сайта на Freer Gallery of Art.

Washington Post съобщава, че от години историци, археолози и изследователи на изкуството се опитват да свалят отпечатък от значително заличените илюстрации върху каменната статуя. Използването на хартиени отпечатъци обаче не дава желания резултат, а освен това се оказва, че дори и лекият натиск, упражняван при сваляне на отпечатък, може да увреди допълнително статуята.
Кураторът на отдела по древно китайско изкуство в Freer and Sackler Galleries Кейт Уилсън се обръща с помощ към специалисти от Смитсониан, които разполагат с нова технология за 3D-сканиране и цифровизация на образи.

Резултатите от сканирането са зашеметяващи. Става ясно, че древните майстори са пресъздали с голямо изящество детайлите върху камъка.
На гърба на статуята е гравирана “една от най-комплексните илюстрации на Сутрата, представяща 3 или 4 събития едновременно… Това е най-ранната подобна комбинация. Обикновено се изобразява само една сцена”, казва Уилсън пред Washington Post.

След анализ на нечетимите по-рано сцени, специалистите достигат до заключение, че вероятно статуята е използвана като “учебно помагала” за живота на Буда, по което монасите от манастир са научавали тънкостите от будисткото учение.

И тъй като не всеки може да посети залите на галерията, от там са се погрижили за свободния достъп до всички данни от 3D-сканирането на “Космическия Буда”. Може да ги разгледате онлайн на адрес 3d.si.edu.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...