29 януари 2016 г.

Помните ли конфузната ситуация от миналата година, когато Санмай Вед успя да си купи домейн името Google.com и макар само за 1 минута, беше негов законен собственик?

Накратко, историята беше, че Вед, докато си рови из сродните на Google домейн имена открива, че Google.com е свободен за закупване. Разбира се, веднага го платил, защото срещу сумата от 12 долара си е много изгодна сделка да се сдобиеш с домейн името, превърнало се в икона за Интернет. Само след минута обаче от екипа по сигурността на Google се усещат какво се е случило и се свързват със Санмай Вед, като му предлагат “неуточнена за медиите сума”, за да откупят правата върху домейна.

Сега гигантът разкрива сумата, която е предложил (и която е платил), за да си върне собствеността. Точно 6006,13 долара.

Може да ви изглежда супер странна и случайна сума, но ако се вгледате малко в нея, ще разберете, че е много хитър начин, да се изпише Google с цифри. Типично гугълско, нали?

Повечето хора биха задържали печалбата от малко по-малко от 6000 долара, но Вед се отказва от нея и моли Google да я дарят на благотворителната фондация Art of Living India. Уеб гигантът удвоява сумата и я предоставя на организацията, която подпомага с дейността си образователни програми в 404 училища в 18 щата в Индия.

В същото време Google отчита, че през последната година са изплатили над 2 милиона доллара на повече от 300 доброволци, рапортували за открити от тях бъгове в продуктите на компанията.
От юни 2015 година програмата Vulnerability Reward вече обхваща и операционната система Android. Сумите, изплатени по този сегмент, надхвърлят вече 200 000 долара, като най-голямото единично плащане е в размер на 37 500 долара.

Откакто през 2010 година Vulnerability Reward започва да изплаща награди за откирити грешки в софтуера, Google е платил над 6 милиона долара на доброволците, натъкнали се на проблемите в кода.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...