27 декември 2015 г.

В дивата природа орангутаните прекарват огромна част от живота си по дърветата, където сами си строят гнезда, в които да спят. Животът зад решетките на зоопарка не променя навиците на тези умни примати. Клип от зоопарк показва, как самка орангутан сама си е “изобретила” хамак.

Видеото е заснето в зоопарка на тайландския град Накхонратчасима (Nakhonratchasima Zoo). Главен герой в него е 14-годишният женски орангутан, наречена Немо.

Животното обитава клетка с бетонен под, а за орангутаните това не е достатъчно комфортно. Животът им на свобода практически преминава само по дърветата, по които се придвижват, залавяйки се с дългите си и мощни крайници. Сред дивата природа тези примати си строят от листа гнезда за спане. Много често всяка нощ им се налага да строят ново място, където да спят. “Строителните” навици се предават от родителите на поколението. Първото си гнездо малките започват да си изработват, когато са на възраст около 3 години. Това е моментът, в който “детето” може да се смята за подготвено да води самостоятелен живот.

За да си направи удобно място за спане в клетката, Немо се е сдобила с парче плат, вероятно от чували за зърно. Завързва го в ъгъла за прътите на клетката си, като много внимателно проверява възлите и си прогонва мястото за спане по височина и размер. Служителите в зоопарка казват, че Немо ползва хамака само за спане, а останалото време прекарва  в нормалните за вида си занимания.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...