6 октомври 2015 г.

Мобилните телефони могат сериозно да навредят на романтичните отношения, твърдят авторите на ново изследване.

Учените са извършени две допитвания сред 453 американски граждани, за да проучат т.нар. фъбинг (Phubbing от англ. phone — “телефон” и snub — “пренебрежително отношение”)  - навикът, да се занимаваме с мобилните си устройства, вместо да комуникираме със събеседника си.

За нуждите на изследването специалистите по маркетинг Джеймс Робъртс и Мередит Дейвид съставят “скала  на фъбинга” за партньорите, която включва следните степени:
- когато сме заедно, партньорът ми винаги поставя телефона си така, че да може постоянно да го вижда;
- когато сме заедно, партньорът ми винаги държи телефона си в ръка;
- докато разговаря с мен, партньорът ми често гледа в телефона си;
- ако в разговорът ни настъпи пауза, партньорът ми веднага проверява телефона си.

Учените измерват нивото на фъбинга при 145 възрастни американци, които предварително са отговорили на въпроси, свързани с това, дали имат или не конфликти с партньорите си, свързани с употребата на мобилни устройства, доколко удовлетворени се чувстват от живота, от контакта с другия, за типа привързаност към партньора и за нивото на депресивност, която евентуално усещат у себе си.

Според резултатите от анкетата, 46,3 процента от участниците признават за наличието на фъбинг от страна на партньора; 22,6 процента заявяват, че фъбингът е причина за чести конфликти в отношенията им; 36,6 процента пък са категорични, че пристрастеността на партньора им към мобилните устройства предизвиква у тях потиснатост и униние.

Учените подчертават, че ефектът на фъбинга се натрупва и стартира цяла поредица от събития: партньорът ви се увлича в използването на мобилните си джаджи, това предизвиква скандал, след това започвате да си мислите, че връзката ви не върви добре, изобщо в животът ви нещата не са никак добре и… ето ви на прага на депресията.

Припомняме, че според данни на изследване, свързано с използването на мобилните телефони от жителите на Великобритания, един на всеки 10 поданици на Нейно Величество по-скоро ще жертва общуването с близките си, излежаването в неделя сутрин и дори секса, отколкото да се прости с мобилния си телефон.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...