6 октомври 2015 г.

Услугата за наемане на жилища по цял свят Airbnb предлага нетрадиционен начин да се отпразнува предстоящият празник Хелоуин. За желаещите е организирана томбола, която ще изпрати щастливите печеливши в легендарните катакомби на Париж в нощта на Вси светии.

Спечелилите ще се разходят из безкрайните засукани тунели на подземния лабиринт под френската столица, а след това ще се насладят на изискана вечеря и частно парти в една от подземните пещери. Накрая ще имат възможност да посрещнат изгрева на най-мрачното място в Париж.

Организаторите припомнят, че парижките катакомби са “приемали” такива знаменитости като Франсоа Рабле, Жан дьо Лафонтен, Шарл Перо и Робеспиер. И кралски особи са навестявали този зловещ лабиринт - Шарл Х, Франсоа I и Наполеон III.

За да попаднете сред кандидатите за отпразнуване на Хелоуин в катакомбите на Париж трябва да опишете, защо смятате, че сте достатъчно смели, за да прекарате една нощ в това зловещо място. Заявки за участие в томболата се приемат до 26 октомври.

Подземните галерии на Парижките катакомби се простират на стотици километри. Прокопани са от жителите на града, които в продължение на векове извличат под земята каменни блокове за градежите в Париж. През 1785 година в каменоломната Томб Исуар, намираща се извън чертите на тогавашен Париж, са пренесени останките на починалите от гробището на Невинните.  Подземните “гробища” трябвало да бъдат оформени според каноните – задължително е да присъстват всички основни символи за християнството. Освен тях по стените се четат текстове, които са поставени, за да напомнят на дръзналите да посетят подземните гробници, че всичко е тленно и животът е само една суета, а смъртта е неизбежна и величава.

От този момент бившите каменоломни започват да се наричат “катакомби”. Днес това е най-посещаваната забележителност на Париж след Айфеловата кула, Лувъра и катедралата Парижката Света Богородица.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...