7 октомври 2015 г.

Есенното небе предлага на всички ни няколко красиви гледки и явления. Първото предстои на 8 и 9 октомври – метеоритния поток Дракониди.

Драконидите са периодичен метеоритен поток, породен от кометата 21P/Джакобини — Цинер. Метеорите прелитат с голяма скорост – около 20 км/с, и изгаряйки в земната атмосфера се оцветяват в ярко жълто, а понякога и в червен цвят. Това ги прави много добре видими в нощното небе. За съжаление обаче активността на потока всяка година е различна.

Най-мощни Драконидите са били през 1933 и 1946 година, когато са отчитани по няколко хиляди метеора на час. Обикновено обаче става дума за между 20 и 100 “падащи звезди” на час. Наблюденията може да започнат веднага след залез слънце на 8 и 9 октомври, но най-доброто време за очакване на метеори е между 4 и 5 часа сутринта. Търсете радианта на метеоритния поток в областта на околополюсното съзвездие Дракон.

Заради “светлинното замърсяване” в градски условия Драконидите може и да са трудни за наблюдение. За да им се насладите в пълният им блясък, добре е  да се намирате далеч от градските светлини.

Следващото интересно астрономично явление е мини парадът на планетите. В утрото на 10 октомври Меркурий, Юпитер, Марс и Венера ще се подредят за "парад", а два дни по-рано Венера и Луната ще се срещнат край най-ярката звезда от съзвездието Лъв - Регул.

На 20 и 21 октомври ни очаква нов звездопад, този път от Орионидите. А най-яркият за есента метеоритен поток, Леонидите, ще можем да наблюдаваме на 17 ноември.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...