7 октомври 2015 г.

Мъжете с наднормено тегло и дори затлъстяване имат по-високи доходи, отколкото “кльощавите” си връстници. Изводът е на екип учени от Университета в Отаго (Нова Зеландия).

Данните са получени по време на продължително изследване на здравните показатели на населението и икономическото развитие на град Крайстчърч – най-големият населен пункт на Южния остров в Нова Зеландия. В рамките на програмата от 1977 година насам се събират данни за 1265 души. Сред редовно записваните показатели попада и индекса на телесната маса* (ИТМ). Анализът на данните по този критерии при участниците в наблюдението от двата пола показва, че мъжете с ИТМ от 30 и нагоре печелят средно с по 140 долара повече на седмица, отколкото по-стройните мъже, чийто ИТМ варира между 18,4 до 24,9.

Нещо повече – наднорменото тегло или затлъстяването при мъжете не оказват негативно влияние на показатели като самооценката и психичното здраве. Директорът на програмата CHDS, специалистът в областта на биологичната статистика Джон Хорууд специално подчертава този факт.

В същото време ситуацията при дамите е точно противоположна. Нивото на доходите при тях е по-високо при по-стройните. Колкото по-висок е ИТМ, толкова жените изразяват по-голяма неудовлетвореност от живота си.
“Вероятно това се дължи на факта, че жените с наднормено тегло и затлъстяване се възприемат от обществото като по-малко привлекателни и по-малко желани. От друга страна, самите жени са способни далеч по-критични към външния си вид, отколкото мъжете”, казва Хорууд.

По-рано американски изследователи изнесоха данни, според които по-високите мъже като цяло печелят по-добре и заемат по-високи постове в административната стълбица.

*Индексът на телесната маса се изчислява по формулата  I = m / h², където m е теглото в килограми, а h — ръста в метри. Измерва се в кг/м².

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...