5 октомври 2015 г.

Медици от университета в Осака, Япония, са открили начин да “изключват” оплодотворяващата способност на мъжките полови клетки, при това, без да се нарушава половата функция.

По време на експерименти с лабораторни мишки Харухико Мията и колегите му откриват, че в спермата на гризачите се съдържат специфични вариации на белтъка калциневрин. За да изяснят каква е точно функцията му, медиците създават гризачи, които не са в състояние да произвеждат един вариант на белтъка, което довежда до занижени нива и на втора вариация.

Резултатите от наблюденията върху модифицираните и нормалните лабораторни мишки показват, че самците от първата група са сексуално активни, но са безплодни. Сперматозоидите им са загубили подвижността си и се оказват неспособни да оплодят яйцеклетка, дори при инвитро метод.

Медици решават да проверят, дали сперматозоидите на гризачите ще се повлияят по същия начин при използването на лекарствени препарати, потискащи синтеза на калциневрин -  фармацията разполага с такива препарати. Изписват се на хора, които са с имплантирани органи и целта е да се понижи реакцията на имунната система, а от там и нежеланите отхвърляния на имплантираните органи.

Изследователите започват да дават такива лекарствени препарати на мишките от контролната, не модифицирана група. В резултат на приема на медикамента в рамките на четири-пет дни сперматозоидите им губят способността си да оплодят яйцеклетката. След спиране на приема на лекарството функциите на мъжките полови клетки се възстановява в рамките на една седмица.

Учените подчертават, че в организма на човек също присъства откритите при мишките вариации на калциневрина. Това означава, че стратегията може да бъде приложена в разработването на мъжки контрацептиви за орално приложение, с ограничено действие във времето.

В момента съществува огромен асортимент от контрацептивни средства под формата на таблетки за жени. Противозачатъчните са известни още от 60-те години на ХХ век, но и досега учените откриват нови рискове за женското здраве, свързани с продължителният им прием. Холандски специалисти например, потвърдиха, че някои контрацептивни средства увеличават риска от образуването на тромби в кръвоносните съдове, а белгийски медици твърдят, че оралните контрацептиви повишават риска при дамите за развитие на сърдечно-съдови заболявания.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...