5 октомври 2015 г.

По времето, когато египтяните са мумифицирали своите умрели, на 3200 километра на североизток със същата дейност са се занимавали и праисторическите британски племена. До този извод достигат учени от университета в Шефилд, Великобритания.

Според изследване, проведено под ръководството на палеобиолога Томас Бут, практиката да се мумифицират умрелите е навлязла в употреба сред племената, обитавали британските острови някъде около 2400 г. пр.н.е. и е продължила да се прилага до 1000 г. пр.н.е. Данните от изследването категорично дават право да се твърди, че древните британци са сред първите хора, които едновременно с египтяните и перуанците са извършвали целенасочени действия за мумифицирането на починалите.

Бут открива доказателства за праисторически мумифицирани тела в разкопки в Дорсет, Кент, Кембриджшър, в северна Шотландия и на Люис — един от Хибридните острови. Ученият е обследвал останките на 16 мумифицирани древни британци – мъже и жени – от епохата на неолита и бронзовата ера. Предстои да се изследват и още 30 скелета, открити при разкопки в Уилтшър, Шотландия и Уелс.

За да определи, че труповете са преднамерено мумифицирани, ученият използва специална процедура, с която се установява дали древните останки са излагани на действието на стомашни бактерии. Ако няма следи от действието на бактерии (или почти липсват), това означава, че бактериите са унищожени в процеса на мумификация.

В повечето случаи древните британци са извършвали мумификацията, като са поставяли умрелите в торфните блата за няколко месеца. Но в редица случаи телата са излагани на въздействието на топлина и дим. По този начин са мумифицирани две от телата, изследвани от учения. Останките са открити в Кент.

Методите, които британците са използвали за мумифициране, са коренно различни от египетския – поставяне на умрелите в солен разтвор. Учените отбелязват, че вече мумифицираните древни британци са поставяни на специални места, където с ритуал са изпращани в отвъдния свят от племето.

Изследователите смятат още, че методът, разработен за определяне дали мумифицирането е преднамерено, може да доведе до откриването и на други култури, чиито представители са създавали мумии от умрелите си родственици.

2 коментара:

  1. Не правете прибързани заключения,понеже първите мумификатори на света са нашите древни предци,които в хода на своите миграции пренесли своите технологии в Египет,Британия и Америка. Това,че следи от този процес не са открити у нас не означава,че не го е имало- напротив,имало го е и то в много по-древни времена от онези в Египет и Британия- това тепърва ще бъде уточнено и установено!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не правим никакви изводи. Само цитираме научни публикации, подплатени с доказателствен материал и научни факти. Конспиративните допускания за някакви "наши древни предци..." и т.н. са ваша интерпретация - уви, голословна и непотвърдена с нищо научно доказано като фактология. Докато "...тепърва ще бъде уточнено и установено" не се превърне в публикация в реномирано научно издание, предположенията ви са нищо повече от празни приказки.

      Изтриване

Може да ви е интересно...