9 октомври 2015 г.

Към Земята се приближава голям астероид. Ако космическо тяло с подобни размери се блъсне в планетата ни, катаклизмът ще е с непредвидими последици. Но експертите на  NASA са категорични, че точно този астероид “за малко” (според космическите стандарти) ще ни подмине.

Данните на Националното управление по въздухоплаване и изследване на космоса (NASA) сочат, че на 10 октомври 2015 година астероидът под номер 86666 (2000 FL10) ще премине “едва” на 25 228 800 километра от Земята. Това е 65,7 пъти по-далеч от средната дистанция между Луната и Земята. Според оценките на специалистите астероидът е с диаметър между 1,5 и 2,5 километра и се движи със скорост от 64 374 км/ч. Това е най-големият от наблюдаваните за момента астероиди, прелитащи “близо” до планетата. Средните размери на този род тела не надвишават 1 километър.

Ако 86666 (2000 FL10) навлезе в земната атмосфера, ще унищожи озоновия слой, което ще доведе до необратими промени в климата. Вълните цунами, които би предизвикал сблъсък с подобно тяло, ще са с височина 90 метра и ще унищожат крайбрежните райони по всички континенти.
Експертите на NASA са категорични, че това няма да се случи. Шансът някой от известните към момента “близко” прелитащи край планетата астероиди да се блъсне в Земята не надвишават 0,01%.

Специалистите, освен да водят наблюдение на небесните тела, търсят и начин, по който Земята да се сдобие със защита от потенциални стълкновения.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...