9 октомври 2015 г.

От момента, в който бяха получени детайлните снимки на астероида Церера, учените се опитват да обяснят тайнствените бели петна, които бяха забелязани на повърхността й. В NASA смятат, че са на крачка по-близо до отговора на този въпрос. 

Сондата Dawn влезе в орбита около Церера на 6 март 2015 година, а първите качествени снимки на загадъчните бели петна на повърхността й бяха получени през месец май. Според една от теориите, тези петна може да са ледени отлагания в кратера Окатор. Учените предполагат, че под повърхността на астероида има огромни запаси от вода, които значително превъзхождат земните водни запаси. Една от хипотезите е, че след сблъсък с метеор се е образувала пукнатина, през която водата е излязла на повърхността и е замръзнала. Известно е обаче, че ледът отразява почти всичката попаднала върху него светлина, докато нивото на отражение от тайнствените петна не надхвърля 40%.

Други хипотези гласят, че това са различни скални образувания, резултат от вулканична активност, гейзери или отлагания на соли. В момента учените са най-склонни да приемат точно версията за соли. Ръководителят на научния екип на сондата Dawn Кристофър Ръсел казва, че за момента е рано да се определи точният химически състав на петната. Определянето на различните соли може да стане само по данни, получени с помощта на специални спектографи.

Специалистите предполагат още, че солите не са донесени на Церера от метеор или комета. По-вероятно е те да са “родени” в недрата й, а появата им на повърхността да е следствие от “солен вулканизъм”. Да се научи повече за тайнствените петна ще стане възможно след като автоматичната космическа станция премине на нова орбита.

Церера е най-големият от астероидите в астероидния пояс в Слънчевата система. От Земята видимата й яркост се колебае между 6,7 и 9,3 звездна величина, което я прави недостъпна за наблюдение с невъоръжено око. Първите снимки на “планетата джудже”, както е наричана понякога, са направени в края на ХХ век от космическия телескоп “Хъбъл”. През 2007 година NASA изстреля сондата Dawn, която е предназначена за изучаване на Церера. Космическият апарат разполага с йонни двигатели, работещи с ксенон, детектор за нутрино и гама-кванти GraND, както и редица други изследователски инструменти.
Апаратът прави снимки от дистанция 1470 километра от повърхността на Церера. На тази орбита той ще се намира до средата на месец декември. В момента на всеки 19 часа сондата прави една обиколка около астероида. През декември ще бъде извършена корекция и Dawn ще слезе на още по-ниска орбита – на 375 километра над повърхността.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...