9 октомври 2015 г.

Защо са им на жирафите дългите вратове? Въпросът вече има отговор, даже повече от един. Но кога и как вратовете на тези животни са започнали да се издължават, все още не е ясно. Американски учени се опитват да намерят отговор и на тази загадка.

За да разберат как е протичал процесът на удължаване на врата при жирафите, специалистите по анатомия и биомедицински науки в Колежа по остеопатична медицина към Нюйоркския технологичен институт извършват проучване на 71 кости от девет отмрели видове жирафи и ги сравняват с костите на два вида от съществуващите в момента.

Учените остават изненадани, когато откриват, че врата на жирафите започва да се издължава много по-рано, отколко се смята досега. Според Мелинда Дановиц, това се е случило още преди да се оформи семейството жирафови, т.е. процесът е започнал някъде преди около 16 милиона години.

Анализът на особеностите на костите на отмрелите представители от семейството на жирафовите, съпоставен с еволюционното дърво, показва на изследователите, че шийните прешлени в скелета им са започнали да се издължават по направление към главата още при самотериите, които са живели преди около седем милиона години. След още шест милиона години, т.е. преди 1 милион години, при жирафовите започва вторият етап на удължаване на врата – в посока към туловището.

В резултат на тези процеси при съвременните жирафи третият шиен прешлен е с дължина, която три пъти превишава ширината му.

Учените забелязват още, че докато вратът на жирафите постепенно се е удължавал, при друг представител на вида – окапите – еволюцията е действала в обратна посока, намалявайки дължината на шийните прешлени. Така окапите са останали единствения представител на семейството на жирафовите с къс врат.

Днес има две теории, които обясняват удължаването на врата при жирафите. Според едната, това им “приспособление” позволява на животните да достигат до растителността, разположена високо над земята. Другата теория гласи, че колкото по-дълга е шията на самеца, толкова повече внимание получава от самките, а от там и поколението, което създава е по-многобройно. Така характерният белег се е предал и развил в потомството.

Жирафите са най-високите животни на планетата. На височина отделни екземпляри достигат до 6 метра.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...