3 октомври 2016 г.

Градинари поддържат един от най-големите в света лабиринти от живи храсти — Longleat Hedge, който се намира в графство Уилтшър. Лабиринтът е оформен от около 16 000 тисови дръвчета, които образуват зелените стени с височина около 2,5 метра. Дължината на пътеките му е около 2,7 километра и се простира на площ от малко над  6000 м².

Longleat Hedge е разработен и “сътворен” през 70-те години на ХХ век като една от градинските атракции в имението на Маркиза на Бат – Лонглит хаус. От тогава, на всеки шест месеца екип от градинари (не по-малко от шестима) се заема със задачата да “приведе” в приличен вид лабиринта. Това занимание им отнема около един месец работа. Всички операции се извършват на ръка с помощта на бензинови храсторези.

Хиляди гости всяка година идват в Лонглит, за да се опитат да преминат през необичайния куест. Да се изгубиш сред стените на лабиринта е много лесно, още повече, че шест от входовете му водят към задънени части. Откриването на верния път към изхода отнема средно между час и час и половина.

В лабиринта има специално изградени дървени платформи, качвайки се на които човек може да погледне отгоре на пътеките на лабиринта и да набележи маршрута си напред. Ако все пак не успеете да се измъкнете, на няколко места в лабиринта са поставени табели, които трябва да вдигнете, за да повикате помощ от служителите.

В центъра на лабиринта има друга специална площадка, от която човек може да разгледа изключителната гледка на това зелено преживяване.

Интересното е, че екипът от градинари работи на това място вече от доста време, но на градинарите също им се случва да се заблудят в него. А посетителите в последно време прибягват до използване на технологични “хитркинки”. За да открият правилния път ползват снимки от Google Maps или GPS-навигатори.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...