22 август 2015 г.

Изследователи от Харвард и Масачузетския технологичен институт са се научили да блокират ген, който е отговорен за напълняването.

По-рано се смяташе, че наднорменото тегло се появява вследствие на прекомерна консумация на храна и липсата на физически натоварвания. Оказва се обаче, че генетичният код играе решаваща роля в това, дали мазнините ще се натрупват или ще се разходват под формата на енергия. Хората с висок ИТМ (индекс на телесната маса) много често се оказва, че притежават гена FTO, когото учените наричат “ген на затлъстяването”.

В хода на изследването учените откриват връзка между този ген и два други - IRX3 и IRX5, които отговарят за процеса на разходване на мазнините и производството от тях на топлина. Освен това, специалистите доказват, че с помощта на специална техника за “редактиране” на ДНК, може да се “превключва” състоянието на гените, като така се провокира или натрупване на мазнини, или тяхното изгаряне. Учените твърдят, че технологията може да предотврати развитието на затлъстяването, както и да лекува хората, които вече страдат от наднормено тегло.

“Затлъстяването традиционно се разглежда като резултат от нарушаване на баланса между количеството приемана храна и енергията, която разходваме. Но тази гледна точка игнорира фактът, че генетичните различия също се отразяват на метаболизма при отделните индивиди. Сега, отчитайки и този фактор, можем да продължим изследванията върху редакцията на генетичния код, като по този начин ще дадем надежда на много хора, че може да бъдат излекувани от наднормените си килограми”, казва водещият автор в изследването Манолис Келис от Масачузетския технологичен институт.

Припомняме, че наскоро американски медици установиха, че всъщност по-ефективен метод за сваляне на килограми е намаляването на мазнините в храната, а не на въглехидратите, както се смята традиционно.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...