22 август 2015 г.

Във Великобритания заработи “антиДисниленд”. Паркът е създаден от загадъчният съвременен художник, известен с псевдонима Банкси. Новият атракцион се нарича Dismaland (в превод от английски dismal — гнетящ, мрачен, зловещ) и създателите му са се погрижили той наистина да изглежда като кошмарен сън.

Паркът се простира на площ от над 9 квадратни километра. Основното му ядро е от сгради и обекти, пародиращи известни обекти от тематичните паркове. В Dismaland пародията е наситена и с доста политически и социален подтекст.

За да попаднете в парка трябва да се премине през картонена версия на пропускателен пункт в зона за безопасност на летище – онова място, където ви карат да извадите всичко от джобовете си и да прекосите металната рамка. После гостите попадат в ръцете на нелюбезния персонал, облечен в розови сигнални жилетки. Може да си купите и черен балон, на който пише “аз съм ненормален”. В парка може да се разходите около изоставен басейн, да си направите снимки край полуразрушен замък, а вътре в него ще видите и сцена от катастрофата, в която е попаднала каретата на Пепеляшка, понеже е бързала да се прибере преди полунощ.

Банкси нарича Dismaland  “фестивал на изкуството, развлеченията и анархизма от начално ниво”. На изложението са представени 10 негови творения, а общо по създаването на инсталациите в парка са взели участие 58 съвременни художници, сред които са Деймиън Хърст и Джени Холцер.

Както повечето проекти на “стрийт арт” художника, създаването на Dismaland  протече в атмосфера на пълна загадъчност. Издигането на сградите беше представяно като “изработване на декори” за несъществуващия криминален трилър Grey Fox. В крайна сметка обаче, стана ясно, че зад цялата тази тайнственост стои художникът Банкси, чието лице и истинска самоличност и досега остават тайна.

Художникът на графити, скрит зад псевдонима Банкси, работи от 90-те години на ХХ век. Истинското му име не е известно. Журналисти, които твърдят, че са вземали интервюта от него, го наричат или Робърт, или Робин и казват, че е роден недалеч от Бристол през 1974 или 1975 година. Благодарение на таланта си и на острата социална тематика, върху която рисува творбите си, Банкси много бързо става популярен – първо в родната Великобритания, а после и в световен мащаб. Най-учудващото е, че той и до този момент успява да запази анонимността си и дори полицията не може да каже, кой се крие зад псевдонима.

Още нещо, което трябва да се отбележи във връзка с Dismaland – цялото начинание е финансирано изцяло с частни средства от художниците, участвали в създаването му. Мрачният “увеселителен” парк ще бъде отворен за посетители всеки ден от 11 до 23 часа до 27 септември. Входът за възрастни е 3 лири, децата до 5 години влизат безплатно, макар че художникът предупреждава родителите – “семейният развлекателен парк не е подходящ за деца”.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...