21 август 2015 г.

Пред вас е картина, която много напомня витраж или мозайка, дело на изкусен майстор. Всъщност, това чудо също е излязло под ръцете на майстори, но е в значително по-големи мащаби и е отнело много повече време и труд.

На снимката са оризови плантации в китайската провинция Юннан. Само на това място, в един от най-големите в света региони, произвеждащи ориз, може да се видят водните огледала на басейните със засятата култура, които се простират докъдето стига погледа.

Автор на снимката е фотографът Изабела Човел от Франция. Тя разказва, че останала поразена от цветовете на пейзажа, разкрил се пред погледа й. “Любимото ми време за снимане е в часовете малко преди залез слънце. Тогава Слънцето е ниско и цветовете се променят всяка секунда. Това ме кара да се вълнувам всеки път!”, казва французойката.

За да се наслади на този пейзаж, който е създаван от труда на безброй майстори в продължение на над 1000 години, Изабела заедно с приятели се качва на надморска височина от около 1800 метра. “Нищо по-красиво не съм виждала в живота си. Не може да се опише усещането от това, да наблюдаваш нещо, създадено от човек в продължение на толкова много години. Когато пристигнахме на мястото, бяхме зашеметени от гледката – накъдето и да погледнеш, виждаш само терасите на оризовите поля”.

Повечето от хората, живеещи в този регион на провинция Юннан се самоопределят като принадлежащи към етническата група хан-и. Тази народност най-малко от 1300 години отглежда по тези места ориз върху изкуствено създадени тераси. И днес, както преди 1000 години, оризът се сее веднъж годишно през април, а реколтата се прибира през септември. Въпреки прекрасните гледки на местните пейзажи, провинция Юннан си остава далеч от предпочитанията на масовия туристически поток. Планинският терен, лошите пътища и фактът, че наблизо няма голямо летище, карат повечето туристи да стоят далеч от красотите на Юннан. Внушителните пейзажи са само за очите на най-непоколебимите и търсещите красивото фотографи.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...