22 август 2015 г.

Да видиш дъга, докато още вали, не е чак толкова необичайно явление – летните бури бързо се раждат, но и бързо слънцето пробива облаците и докато дъждът постепенно си отива, в противоположния край на облачното небе може да се види дъгата.

Снимката, която виждате, е дело на 43-годишният фелдшер и “по душа” ловец на бури Джейсън Блум. Американецът е пропътувал почти 1500 километра с надеждата да види с очите си раждането на торнадо. Вместо това успява да заснеме уникални кадри - дъга и торнадо на едно място.
Заедно с него пътува и 14-годишният му син, който неслучайно носи името Чейз (от английски chase – преследване, гонитба, лов).

Това е първият път, когато тинейджърът споделя заедно с баща си неговото хоби, носещо много адреналин. Двамата се намират на по-малко от километър от торнадото, което малко по-късно се стоварва над градчето Идс в щата Колорадо на 9 май 2015 година. Джейсън разказва, че 10-годишният му опит в преследването на бури и урагани, му позволяват абсолютно да контролира ситуацията и да гарантира, че той и синът му са в безопасност.

“За пръв път преследвах торнадо, което се зароди пред очите ми. За по-малко от минута относително малката “суперклетка” се превърна в чудовище. Вятърът се усили дотолкова, че шумът му ни караше да викаме, за да се чуем със сина ми. Има пуристи, които оценяват щетите от преминаването на торнадо само от научна гледна точка и то докато стоят далеч от случващото се. Има адреналинови наркомани, които знаят малко или нищо за поведението на тези чудовища. И накрая има и такива, които търсят славата от каченото видео на торнадо в YouTube. Но има и такива като нас, които винаги се стремим да запазваме баланса. Мотивацията ми? Да направя красиви снимки. Мога да поема известни рискове, но имам семейство и това ме е научило да поставям граница, която няма да прекрача”, казва Джейсън Блум.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...