1 юли 2016 г.

Японски учени са разработили система, която е в състояние да определи възрастта на човек по походката му. За да тестват доколко системата им работи правилно, инженерите са поставили творението си в един от музеите в Токио и всеки може да се убеди в правилността на работата й.

Учени от университета в Осака са автори на разработката, касаеща връзките между възрастта и походката на човек. В експеримента са участвали над 4 000 души от всички възрасти. Задачата им е била да преминат няколко пъти по отсечка с дължина от 60 метра. Всичко това се записва с камери. После се обработва с компютри, като се измерват дължината на крачката, движението на ръцете, напрягането на мускулите на гърба и още няколко параметъра. Така специалистите създават интерактивна база данни, в която се съдържа информация за различните видове походки.

Заключенията от експеримента сочат, че стилът ни на ходене се формира най-изразително около 20-тата годишнина. След навършване на 40 години хората започват да размахват ръцете си докато ходят. С изправен гръб човек се движи до около 30-тата си година, а после постепенно започва да се привежда напред.

Въпреки различията в походките на мъжете и жените, възрастовите характеристики и при двата пола се оказват идентични.

На база получените данни учените са разработили апарат, който е в състояние бързо да анализира походката ви и да “изчисли” на колко години сте. Това техническо “чудо” е новият експонат в изложбата в Националния музей за иновации и авангардна наука в Токио. До април 2016 година всеки желаещ посетител на изложението можеше да провери чрез апарата на каква възраст отговаря походката му. Учените се шегуват, че ако младеж разбере, че ходи като старец, не е чудно, ако бъде стимулиран и започне да се занимава със спорт.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...