3 май 2022 г.

На днешната дата през 1978 година се ражда ново “заболяване”, което тогава все още не е приело размерите на епидемия и не получава сериозен “обществен отзвук”. 3 май е прието да се смята за рождения ден на спама – бичът за милионите потребители на електронна поща по света днес. На този ден, през 1978 година е изпратено първото официално регистрирано нежелано рекламно съобщение. Но макар и спамът – наглата и безпардонна реклама, разпращана до абонатите без да е поискана и без тяхно разрешение, да се е появил преди почти 40 години, едва през 90-те години на миналия век, във времето на бурно развитие на интернет, човечеството осъзнава мащабите на това “стихийно бедствие”.

Наименованието спам за “електронния боклук” е предложено през 1993 година от системния администратор на Usenet Джоел Фер. А първото спам съобщение е разпратено на 3 май 1978 година от компанията DEC, която вече не съществува, но в онези години се опитва да продава електроника. Рекламното съобщение е изпратено до 400 потребители на мрежата Arpanet, която е предшественика на съвременния интернет. В рекламата се възхваляват новите мини-компютри на DEC.

Arpanet е създадена през 1968 година по поръчка на министерството на отбраната на САЩ. Основната задача на мрежата е предаване на масиви от данни в случай на ядрен конфликт. Към него първоначално са включени само няколко от водещите университети в щата Калифорния, но скоро мрежата се разраства. Окончателно Arpanet спира да функционира през 1990 година, когато вече е прекалено остаряла в технологично отношения.




А названието “СПАМ” (SPiced hAM) идва от марка месни консерви от мляно и осолено свинско месо (в нашия вариант еквивалентът е прочутите по време на социализма консерви “Русенско варено”). След края на Втората световна война, в периода, когато в Британия действа купонната система, консервите “SPAM” са един от малкото месни продукти, които се продават свободно, без купони.

Малко по-късно, през 1970 година британските комици от шоуто “Монти пайтън” създават един от най-известните си скечове – за заведение за бързо хранене, в което се предлагат множество ястия, но всички приготвени от консерва “СПАМ”. В скеча собственикът на закусвалнята се опитва по всякакъв начин да предложи на клиентите си “спама” и той се превръща в образец за натрапчива до втръсване реклама.




Днес спамът, според мнението на всички експерти, се е превърнал в цяла сенчеста индустрия. Ежедневно в света се разпространяват над сто милиарда електронни съобщения и огромната част от тях са нежелани реклами и вируси. Според статистиката до 85% от всички електронни съобщения, изпращани през интернет, всъщност са спам и ненужна информация. По-голямата част от тези спам-писма се изпращат от хакери, които предварително са “зомбирали” компютрите на милиони потребители на интернет (без собствениците да подозират, разбира се), заразявайки ги с вируси.

Спамът е неизменна част от осъществяването на всякакъв вид престъпни, мошенически или друг вид злонамерени действия, като не малка част от тях са насочени към кражби на пари от банкови сметки.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...