3 май 2022 г.

Слънцето е нашата родна звезда - звезда, която е неизмеримо по-близо до Земята, отколкото която и да е друга. Следващата най-близа до нас, например, звездата Проксима от системата алфа Кентавър, се намира на 4,22 светлинни години от нас и за да стигнем до нея някой ден, движейки се със скоростта на светлината, ще са ни нужни цели 4 години.

За Земята Слънцето е незаменим, неизчерпаем и огромен източник на енергия. Дава ни светлината и топлината, от които се нуждае всичко живо на планетата, формира и влияе пряко на важни свойства на атмосферата на Земята.

Като цяло, Слънцето определя цялата екосистема на планетата. Без него нямаше да съществува въздухът, нужен ни за да живеем – въздухът би се превърнал в океан от течен азот, покриваш заледените води на океаните и замръзналата суша. За нас Слънцето е с неоценима стойност – без него на Земята просто нямаше да възникне живота.


Слънцето, вятърът, морските вълни и биомасата са енергийни ресурси, които са постоянно в изобилие около нас и са достъпни за използване. Не се налага да ги копаем от дълбините. Не водят до трупането на радиоактивни или токсични отпадъци. Наричаме ги възобновяеми енергийни източници.



За да привлекат вниманието към възможностите за използване на възобновяемите източници на енергия Европейската част от Международната общност по слънчева енергетика (ISES-Europe), започвайки от 1994 година, на доброволна основа организира всяка година честването на 3 май като Ден на Слънцето.

Ентусиасти и професионалисти, обществени организации и специализирани в соларните технологии фирми по цяла Европа, организират най-различни мероприятия, свързани с демонстрация на възможностите, които ни предлага слънчевата енергия.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...