4 март 2015 г.


Армия от котки запълва пристана на японския остров Аошима (провинция Миядзаки). В изоставеното рибарско селище котките се чувстват като господари. На Котешкия остров, както го наричат, те са шест пъти повече, отколкото хората.

През 1945 година на острова живеят около 900 души, но след Втората световна война повечето от тях напускат и се преселват в големите градове в търсене на по-добър живот. Котките първо са завъдени на острова, за да се справят с гризачите, които нанасят щети на рибарските лодки. С поставената им задача котките се справят безупречно, но от тогава до днес популацията им значително се е увеличила.

Аошима на дължина едва достига километър и половина. На острова са останали постоянно да живеят 22 човека, а котките са над 120. Въпреки липсата на каквато и да е туристическа инфраструктура, островът е посещаван от много хора, любители на пухкавите четириноги.

А животинките са се научили да посрещат пристигащите им “на гости” туристи още на пристана, като разбира се се надяват да получат нещо за ядене. Местните котки не са придирчиви и с удоволствие ядат всичко, дори десертни блокчета и картофени чипсове. Освен това са и безстрашни, защото на острова нямат естествени врагове, от които да се боят.

Властите предприемат мерки за ограничаване на популацията на котките на остров Аошима, защото не всички от местните хора са им фенове. Неотдавна 10 от местните котараци са кастрирани, като част от тези мерки. Но като цяло японците се отнасят с любов към котките, което не е чудно за нацията, подарила на света такъв герои от поп културата като Hello Kitty.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...