4 март 2015 г.


По време на разкопки в Назарет, провеждани под ръководството на британския археолог Кен Дарк, е открита къща, в която – предполагат учените – може да е протекло детството на Исус Христос.

Домът, за който става дума, е разположен под манастира на сестрите от Назарет. Той е открит от монахините още през 1880 година. През 1936 година на мястото са водени разкопки от йезуитския монах Анри Сене, който прави и публикува свои скици от мястото, но тези публикации не получават широка разгласа.

През 2006 година с останките се заемат специалисти археолози. Монахините им предоставят пълен достъп, както до самото място, така и до всички документи, налични към момента.

Домът е построен плътно до скала, която служи за една от стените му. Учудващо е доброто състояние, в което се е запазила къщата – оцелели са дори вратата и отворите за прозорци. В близост са открити гробница и руините на византийска църква от по-късни времена. Открити са съдове, изработени от варовик, кухненска посуда, вретено и други предмети от бита, които показват, че домът е обитаван от юдейско семейство.

В средновековието се е смятало, че детството на Исус е преминало в тази къща, твърдят археолозите.
Изследването на находките от разкопките, в съчетание с описанията, съставени от поклонник през VII век, както и съпоставянето с географските данни, показва, че именно в този дом, по всяка вероятност, е преминало детството на Исус. До VII век Византийската империя контролира територията, на която се намира Назарет. Същото мнение споделят и кръстоносците, които идват по тези места през XII век.

Припомняме, че в началото на 2015 година археолози съобщиха за друго откритие, касаещо библейските истории – в Йерусалим, по време на разкопки, около музея Кулата на Давид, бяха намерени основите на сграда, в която вероятно е проведен съдебният процес срещу Исус Христос. Специалистите са на мнение, че руините на зданието са принадлежали към двореца на римския прокуратор на Юдея, цар Ирод I Велики. Именно там, според учените, гостуващият по това време на Ирод Пилат Понтийски, може да е постановил смъртта на Исус.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...