23 ноември 2019 г.


В съобщение за пресата на Музея към Норвежкия природонаучен университет (NTNU) изследователи разказват за интересна находка. Близо до село Виньора в централната част на страната археолози са открили уникално погребение. Необичайното в случая е, че то се състои от две погребални лодки. В едната са намерени останките на викинг – мъж, а сто години по-късно в същото погребение е поставена и втора лодка с останките този път на жена. Погребенията са извършени през VIII и IX век. Според експертите, известни са и други могили с двойни погребения от епохата на викингите, но находката с вложени една в друга две погребални лодки е уникална до момента.

Сега археолозите от Музея към NTNU провеждат спасителни разкопки на мястото, тъй като предстои от там да мине трасето на нова магистрала. В миналото край днешното село Виньора е имало поселение на викинги. През месец септември изследователите съобщиха, че са открили останките от погребална могила със следи за наличието на „дом на мъртвите“ в насипа. Предполага се, че такива рядко срещани погребения са устройвани, за да бъдат умилостивени починалите и душите им да не „излизат“ отново в света и да притесняват живите. Допълнително се е вярвало, че с такъв тип погребения се измолват от небесата и по-добри реколти, както и се гарантира плодовитостта на хората и домашните животни, които отглеждат.

Много по-често се откриват погребални лодки и кораби, в които са изпращани от този свят хората с висок социален статут. Освен плавателния съд, в такива погребения са полагани дарове, които съответстват на положението в обществото на починалия и според вярванията, биха могли да му послужат в задгробния живот. Защото се е приемало, че с кораба си покойникът се отправя на ново плаване в отвъдното.



По време на разкопките край Виньора норвежките археолози откриват останките от голяма могила, а в един от краищата ѝ – погребална лодка с дължина 7-8 метра и останките на жена, положени в нея. Погребението е от втората половина на IX век. Съдейки по оцелелия погребален инвентар, жената е била с висок социален статут. По дрехите ѝ са се запазили позлатени бронзови закопчалки, а заедно с това в гроба са поставени и перлено колие и брошка с кръстовидна форма, изработена от келтско украшение за конска сбруя.


Историкът Айна Хеен Петерсен от NTNU, която е експерт по артефакти, донесени от викингите от плаванията им до Британските острови, смята, че брошката е изработена в земите на съвременна Ирландия. Много често викингите са използвали елементи от конска сбруя като украшения. На тилната страна на откритата в погребението на жената брошка са се запазили няколко крепежни елемента, посредством които е можела да бъде закачена за кожените ремъци от конската сбруя. А за да може да се носи като украшение на дреха, неизвестен майстор е закрепил към един от тези елементи карфица. Петерсен добавя, че подобни артефакти са служили и като отличителни знаци и са съобщавали на другите, че притежателят им или е участвал в някакво далечно пътешествие, или е помагал за организирането на такова начинание. „Плаванията на викингите – било то грабителски набези, пътувания на търговци или пътешественици или с други цели – са заемали централно място в живота на норвежките общности. Това означава, че да се участва в такива начинания или в организирането им е задължение не само заради материалните блага, но и за да се придобие по-висок статут, както за отделния човек, така и за рода му“, обяснява Петерсен.



Починалата жена е положена в погребална лодка, но вместо да бъде подготвена друга могила за нея, жителите на селището са отворили друго погребение, извършено сто години по-рано. В по-ранното погребение, също в лодка, е положен мъж-воин. В лодката с дължина около девет метра са намерени останки от щит, копие и меч. Изхождайки от стила на изработка на меча, погребението е от VIII век. Погребалната лодка с останките на жената е поставена в лодката на викинга.



„Чувал съм, че няколко погребални кораба са погребвани в една могила, но никога не съм срещал случай, в който една погребална лодка да е поставена в друга“, казва ръководителят на разкопките Раймон Соваж. Засега учените не могат категорично да обяснят загадката на уникалното погребение. В погребението са се запазили артефакти, но от човешките останки се е съхранила само част от черепа на жената. Изследователите се надяват, че ще успеят да извлекат ДНК от костната тъкан и да я изследват, както и да проведат изотопни анализи. С това ще могат да определят къде се е родила и каква е била хранителната диета на починалата.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...