23 ноември 2019 г.


Преди да прочетете текста, запомнете – когато гледате клиповете, преминете в режим на цял екран.

И така, какво ще видите в клиповете? Те ще ви покажат няколко фрагмента от различни кътчета на Земята, заснети от космоса с помощта на разработената от канадската компания UrtheCast системата Iris, която е монтираната на борда на Международната космическа станция (МКС).

Iris беше инсталирана на МКС през 2014 година и постоянно е насочена към Земята. Заснема клипове с продължителност от 90 секунди и с най-високата за момента резолюция във формат 4К видео. Казано по-практично, резолюцията ѝ позволява да заснема обекти с размери над 1 метър, което прави наистина възможно да се уловят и движещите се по улиците на градовете автомобили.



В клиповете ще видите три кътчета от планетата. Първото е от Дубай с изглед към Бурдж Халифа – най-високата за момента сграда в света, както и няколко от по-ниските небостъргачи в околността. На второто видео са пирамидите в Гиза. И накрая – един космически поглед към Кейптаун в Южноафриканската република, на който се вижда дори как вълните мият бреговете на градските плажове и колите, които се движат по пътищата на града.

Просто пуснете клиповете и ги изгледайте. Не забравяйте – в режим на цял екран!










-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...