30 юли 2019 г.


Учени са установили човешка популация, която се различава от другите хора по света. Става дума за инуитите, живеещи в Канада.

Специалисти са обърнали внимание на факта, че при жителите на северните територии често се развива аневризма в главния мозък – прегъване на стените на артерията (по-рядко на вена), което се дължи на изтъняване на стените на кръвоносния съд или на разтягане. При по-сериозните случаи такова състояние е опасно, заради възможни кръвоизливи. За да намерят причините за предразположеността към това заболяване, учени от Университета Макгил в Монреал са анализирали генома на един от северните народи – инуитите, които живеят в северната част на Канада, в Арктическите ширини.

В изследването са участвали почти 200 доброволци. ДНК-анализите показват, че при инуитите е налице оригинален генетичен набор, който е несравним с никой друг. Оказва се, че те разполагат с добър метаболизъм на мазнините и адхезия между клетките. Това може да е следствие от адаптацията им към много високо калоричната диета и екстремалните студове на Канадския север.

Аневризмата при инуитите също е обусловена на гинетично ниво.



По данни от 2011 година в Канада живеят над 50 000 инуити. Коренното население на тези райони е живяло в пълна изолация в продължение на хилядолетия.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...