30 юли 2019 г.


Популацията на африканския носорог в дивата природа намалява. Основни причини за това са бракониерството и унищожаването на естествената среда, която обитават животните. По-малка е ролята на начина, по който живеят самите носорози: доста агресивни са един спрямо друг. Размножаването при тях протича бавно, а на новороденото дълго време му предстои да оцелява и опасност са не само болестите и хищниците, но и възрастните самци, които в периода на разгонване са безжалостни към всичко и всички, които могат да им попречат в завоюването на самка.

На планетата почти не са останали северни бели носорози – след като последният мъжки, наричан Судан, почина от старост, представителите на този подвид са само две женски – дъщерята и внучката на Судан. Учените смятат, че те едва ли ще забременеят, но съвременните технологии предлагат алтернативни възможности да се продължи линията на този подвид измрели носорози.


Единият от вариантите е клонирането, а другата технология е да се използва самка на южен бял носорог като сурогатна майка. Вторият вариант е по-надежден и прост и вече се работи по реализацията му. През миналата година за участие в програмата е избрана млада самка от зоопарка в Сан Диего. На 22 март е преминала процедурата по изкуственото ѝ осеменяване – за експеримента е използвана сперма, събрана от представители на нейния подвид – южен бял носорог. Бременността протича без проблеми и на 28 юли се ражда малък носорог – първият за Северна Америка бял носорог, заченат по изкуствен начин.



До възстановяването на популацията от северни бели носорози има още много път, но раждането в зоопарка в Сан Диего е важна крачка към осъществяването на идеята, по която работят учените. Виктория – така се казва младата майка – вече е доказала способността да зачева по изкуствен метод и да износи здраво поколение, следователно е възможно да се повтори процедурата, но вече с генетичен материал на отмрелия подвид. Всичко по тази програма трябва да се реализира в следващите две десетилетия. Учените разполагат със запас от сперматозоиди и яйцеклетки от северен бял носорог, но той е много ограничен, затова и да се използва без всички необходими изследвания, е риск, който науката не може да си позволи.



Освен това, майчинството на Виктория дава надежди и за останалите видове носорози. Зоопаркът в Сан Диего участва в програмата за възстановяване на популацията им – в зоопарка вече са родени по естествен път 14 черни носорога, 99 южни бели носорога и 73 индийски. Но проблемите, свързани с бавното възпроизводство на вида и малкото генетично разнообразие не позволяват съществено да се увеличи популацията. Експертите разглеждат методите по изкуствено осеменяване като спомагателен инструмент в реализиране на целите на програмата.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...