31 юли 2019 г.

Снимка: Xinhua
В провинция Джъдзян в източната част на Китай е открит нефритов диск, датиращ от периода на културата Лянджу. Находката е на повече от 4300 години.

Нефритовият диск е с диаметър от над 25 см и е открит в началото на месец юли в град Худжоу. Артефактът е най-големият по вида си, откриван в района, съобщават от местния отдел за културни ценности.

Експертите са категорични, че реликвата се отнася към културата Лянджу. Вероятно е изработен в късните етапи на тази култура, т.е. преди между 4600 и 4300 години. Фан Синмин, експерт от института по древни паметници и култура в провинция Джъдзян, обяснява, че за онази епоха, късове нефрит с размери над 24 см са смятани за изключително ценни.

По-рано през този месец археологическите руини на град Лянджу бяха вписани от ЮНЕСКО в списъка със световното културно наследство. Това е 55-тия обект в Китай, включен в този списък.



Вписването на руините на Лянджу в провинция Джъдзян е още едно признание за наличието на археологически свидетелства, доказващи съществуването на китайската цивилизация от поне 5000 години, пише агенция Синхуа.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...