1 август 2019 г.


През 1999 година френският археолог Франк Годьо, докато провежда проучвания в залива Абу Кир – на шест километра от бреговата линия, открива древен потънал град. Останките му се намират на дълбочина от около 10 метра. Ученият не разчита на късмета си, а провежда целенасочени изследвания, тъй като по-рано военни летци са забелязали по време на полет руините на града, скрити под морските вълни.


През годините от тогава досега, археолозите са открили почти 14 000 предмета от камък, дърво и злато. Сред находките има много фрагменти от статуи и кораби. Всичко това дава на учените възможността да разберат повече за историята на Хераклион – богат търговски център и важно пристанище в Древен Египет. Смята се, че в един от храмовете на града е благословена за владетел самата Клеопатра.


Градът играе важна роля до момента, когато Александър Македонски основава Александрия. Това се случва през 331 г. пр.н.е. А Хераклион се оказва под вода преди 1500 години, вероятно е разрушен след мощно земетресение.


В последните дни на юли 2019 година подводни археолози, работещи под ръководството на Годьо, съобщават за нова находка. Археологическата експедиция е организирана от Върховния съвет по античността на Египет. Сред новите находки са останките на храм, части от кораб, златни накити, монети и други артефакти.



Всяка от находките е интересна по свой начин. Руините на храмовете са от две различни светилища: от по-голямото са оцелели колоните, докато от по-късния малък гръцки храм, който е открит на дълбочина около един метър, почти не са се запазили значими архитектурни фрагменти.


При предишни разкопки археолози са открили и извадили от дъното на залива останки от лодки. Общо досега са намерени 75 плавателни съда. Не всички от лодките са се запазили в цял вид. При сегашното проучване е открита липсваща част от церемониален кораб, открит при предишни изследвания. След като съединяват детайлите, археолозите получават 13-метров кораб, чиято ширина достига 5 метра. На кораба са се съхранявали монети от бронз и злато, накити, както и керамични изделия, датиращи от IV – III век пр.н.е.



Едновременно с тези проучвания са провеждани разкопки и в съседния древен град Канопус. На един от подводните участъци са открити руини от здания, което увеличава площта на древния град с около километър. Археолозите са открили на това място накити и монети от епохата на Птолемеите, което още веднъж подчертава важността на още едно пристанище на Древен Египет, играло важна роля в икономиката на държавата през IV век пр.н.е.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...