1 август 2019 г.


Изследователи от колежа „Дартмут“ са открили планета, обикаляща около една от най-ярките млади звезди, които са ни известни. Проучването им е публикувано в The Astrophysical Journal Letters. Звездата и планетата около нея са на възраст приблизително 45 милиона години и те биха могли да предоставят на учените ценна информация за това, как се формират планетарните тела.

Наричаме ги екзопланети, тъй като са извън Слънчевата система. Новата екзопланета е открита в рамките на проекта на NASA Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS). Към днешна дата на астрономите са известни хиляди екзопланети, но съвсем малко са онези, които обикалят около сравнително млади звезди.

Екзопланетата, обект на изследването на учените от колежа „Дартмут“, е вписана в каталозите като DS Tuc Ab. Тя може да се разглежда като „навлизаща в пубертета“ по планетарните стандарти. Планетата повече не се разраства, но тъй като все още е млада, претърпява бързи промени – губи доста от атмосферните си газове, което е следствие от въздействието на радиацията, излъчвана от звездата, около която обикаля.

За да достигнат „зряла“ възраст на планетите са им нужни милиони или дори милиарди години. И тъй като не можем да наблюдаваме процеса в реално време, изследователите търсят планети около млади звезди, за да проследяват процесите в тяхното развитие и така да разберат как се формират и еволюират тези небесни тела.

„Една от общите цели, която си поставя астрономията, е да се опише цялата картина как сме стигнали до тук – как и защо се формират звездните планетарни системи и галактиките. Като наблюдаваме планетарни системи, различни от нашата Слънчева система – и най-вече такива, които се формират около млади звезди – можем да получим ценна информация защо Земята и нашата Слънчева система са се развили точно по този начин“, обяснява Елизабет Нютон, доцент по физика и астрономия в колежа „Дартмут“.



DS Tuc Ab е около шест пъти по-голяма от Земята и по размер попада между Нептун и Сатурн в нашата система. Предвид размера, тя най-вероятно е със състав, като този на гигантите в Слънчевата система. Екзопланетата е родена в двойна звездна система и прави една пълна обиколка около основната звезда само за осем земни дни.

За пръв път планетата е засечена от сателит на NASA през месец ноември 2018 година. През месец март 2019 година съществуването ѝ е потвърдено от изследователи от колежа „Дартмут“, които анализират данни, събрани от космическия телескоп „Спицър“ и редица други космически и наземни обсерватории, в това число и Големият Южноафрикански телескоп (SALT).

Екзопланетата се намира на около 150 светлинни години от Земята.


„Бяхме много удовлетворени, когато потвърдихме наличието на екзопланетата, тъй като тя обикаля около ярка, добре позната млада звезда. Екипът ни работи упорито, за да съберем максимално много информация за тази планетна система“, допълва доц. Нютон, която ръководи екипа от изследователи, в който влизат учени от Университета на Северна Каролина, Университета на Тексас  и други изследователски центрове от цял свят.

Мисията на TESS на NASA търси екзопланети, които обикалят около относително близки до нас звезди. Използва се метода на транзита – когато планета преминава между звездата и Земята, светлината от нея частично бива блокирана. След това изследователите обработват данните от наблюдения с други телескопи, за да могат да потвърдят разликите в светимостта, което се смята за потвърждаване на откритието.

„Голямата яркост на звездата ни дава възможност да проучим по-подробно планетата, защото колкото повече фотони имаме, толкова по-добри са статистическите ни данни. Открития от такъв тип – уникална както по отношение на възрастта на системата, така и заради необичайния размер на планетата – не биха били възможни без мисията TESS”, подчертава доц. Нютон.

Когато се формират, планетите са по-големи и се смята, че с течение на времето размерите им намаляват, тъй като изстиват и губят от атмосферата си. Тъй като конкретната планета все още се формира, екипът се надява, че ще може да установи и потвърди „в реално време“ намаляването на атмосферата ѝ. Пълното разбиране за протичането на този процес би могло да помогне на учените да предвидят какво ще се случи с екзопланетата през следващите милиарди години, но може да се използва и да се разбере как изчезването на атмосферата в ранните етапи на съществуването повлиява на по-стари планети, включително и на Земята.



„Надяваме се, че наблюденията на атмосферата на тази планета ще ни даде нещо като „моментна снимка“ на това, как изглеждат планетите в най-млада възраст“, пише в заключение доц. Нютон.

Сателитът TESS беше изстрелян през месец април 2018 година. Според NASA, мисията TESS ще събере данни за 200 000 от най-ярките близки до Слънцето звезди, като основната задача е установяването на съществуването на екзопланети, в това число и такива, които биха били пригодни за живот.

Учените знаят размерите на DS Tuc Ab, но не са уточнили каква е масата ѝ. Засега това ограничава екипа и не е възможно да се определи плътността и структурата на планетата. Благодарение на яркостта на звездата, около която тя обикаля, бъдещите наблюдения ще могат да предоставят нужната информация, за да се определи масата ѝ, както и какви химически елементи присъстват в атмосферата ѝ.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...