29 юли 2019 г.


Метеорологични спътници са регистрирали над южната част на Великобритания атмосферно явление, което неофициално експертите наричат „Деня на летящите мравки“. Феноменът се наблюдава всяка година – най-често през юли или август, след периода на горещо и влажно време. Въпреки неофициално наименование, явлението продължава няколко дни, пред които всъщност е брачния период на черните градински мравки (лат. Lasius niger).



Младите самки напускат гнездата и с огромен рой се издигат във въздуха, отделяйки феромони, чрез които привличат самците. След чифтосването самците умират, а самките, които наричат и „кралици“, се връщат на земята, освобождават се от крилата и започват гнездене. Масовият брачен полет се обяснява с два фактора: така всеки отделен екземпляр, „загубен в тълпата“, има по-голям шанс за оцеляване. Освен това, големият избор от самци дава на „кралиците“ възможност да се запасят с достатъчно материал за отлагане на яйца през годините до края на живота им: около 200 000 за 15 години. От почти всяко яйце израстват мравки-работници, а от неоплодените се раждат самците и бъдещите „кралици“.

Най-общо казано, сезонът на „летящите мравки“ продължава от юни до септември, като често внася корекции дори в мачовете на тенис турнира Уимбълдън – насекомите просто пречат на тенисистите.


През 2017 година Британската метеорологична служба дори погрешно приема огромни летящи роеве от насекомите за дъждовни облаци. Експертите споделят, че по-старите спътници просто не са забелязвали такива явления, но с развитието на технологиите и повишените възможности на метеорологичните прибори, вече и такива феномени биват регистрирани.

Увеличеният брой на насекомите следва да се приема като добра новина: това е благоприятстващ фактор за екосистемите, осигурява храна за птиците и подобрява състоянието на почвите. Освен това, черната градинска мравка и царевичната мравка (лат. Lasius alienus) допринасят за оцеляването на пеперудите Слънчева синевка (лат. Plebejus argus), чиято популация рязко е намаляла. Тези различни видове са установили помежду си взаимноизгодни отношения. Мравките се грижат да защитават от хищници гъсениците, от които ще се излюпят слънчевите синевки, като в същото време се хранят с отделяните от гъсениците вещества.



Подобна ситуация с насекоми има в момента и в Лас Вегас – градът се оказва на пътя на ятата щурци, които масово мигрират. Сезонните им миграции също са свързани с настъпването на брачния период, а масовостта им, както обясняват ентомолозите, се дължи на два фактора. Освен по-влажната и топла зима, такъв облак от щурци се формира и заради действието на серотонина. Наскоро беше доказано, че този невротрансмитер има важна роля не само за човешкия организъм, но и за животинските видове. Зареждайки се с „хормона на щастието“, както популярно бива наричан серотонина, щурците се размножават по-активно. А Лас Вегас ги привличат с ярките си светлини нощно време.






-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...