28 юли 2019 г.

Снимки: Akimat of East Kazakhstan Region
По време на разкопки на платото Елеке Сази в планинския масив Тарбагатай, в източната част на Казахстан, археолози са се натъкнали на над 500 артефакта, изработени от злато, бронз и желязо. Предварителните оценки са, че находките се отнасят към VIII век пр.н.е.



Артефактите са открити на дълбочина 1,5 метра, в ниша на порутена погребална камера. Тя е част от най-големия курган, известен сред местните като Патша могила. Находките са открити слепени в един голям къс, поставени в кожена торба, което дава на учените основание да предполагат, че очевидно е скрита на това място от древни мародери, обрали гробница.



С отделянето на слепилите се предмети се заемат реставратори от Университета в Санкт Петербург. Едва след тяхната намеса става ясно, че сред находките има уникални фигурки на леопарди, грифони, гривни и други украшения.


Освен това са открити малки по размери слитъци, които древните майстори са използвали за изработка на листово злато.


Друга интересна находка е „ритуална фигурка“ на златен елен, чиито рога са изработени от изящно преплетена златна жица. Експертите са категорични, че това е пример за много напредналите умения на древните занаятчии в обработката на злато.



Учените са убедени, че находките от Патша могила са принадлежали на представители от елита на ранните Саки - номадски племена, клон на скитите, създали една сложна номадска цивилизация в Централна Азия, простираща се и на териториите на Сибир. Фактът, че артефактите може да са били собственост както на мъже, така и на жени, предполага, че в курганите на това място са погребвани хора с висок статус и от двата пола, вероятно – и по двойки.


Докторът по история Александър Подушкин е на мнение, че обектът е уникален по отношение на историческата, археологическата и културната си стойност. „Убедени сме, че предстои да открием още детайли за обекта, които ще ни позволят да съставим по-подробна картина на номадския живот по тези земи“, подчертава д-р Подушкин.


Според археолозите, в района на Елеке Сази има над 50 древни гробници, но лошата новина е, че всички изглежда са били ограбени още в древни времена.



Разкопките продължават най-малко до края на месец юли. През август археолозите планират официално да представят пред пресата находките от работата си през този сезон.




0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...