1 август 2018 г.


5000-годишно погребение на древна двойка степни „Ромео и Жулиета“, откриха археолози. В близост до гроба им са погребани и два коня, теглещи „колесница“ от бронзовата епоха по пътя на двойката в задгробния свят.

Погребението на праисторическите влюбени е открито в района на Караганда, Казахстан. Двамата са положени в гроба един до друг, легнали на една страна. Мъжът е отнесъл със себе си в задгробния свят стрели и метална кама. Партньорката му е била накичена с много бижута, сред които и гривни, изработени от полускъпоценни камъни.


Наблизо е заровено и подобие на колесница, която е теглена от два коня, за които се смята, че са пожертвани при погребалния ритуал. В стилизираната колесница експертите смятат, че е имало второ погребение на двойка, мъжът от която вероятно е бил елитен колесничар от бронзовата епоха.

Погребението в „колесницата“ е обградено с кръг от изправени каменни плочи, но е плячкосано от мародери още в древни времена. Костите на погребаната двойка, макар и разместени, са оставени в гроба (не са показани на снимките). Двойката коне, обаче, впрегнати да теглят „каменната колесница“ в задгробния свят, както и погребаната в съседство двойка „степни Ромео и Жулиета“, са се запазили в много добро състояние, подчертават археолозите.


Д-р Игор Кукушин, ръководител на разкопките, обяснява, че все още няма отговор на въпроса, дали „степните Ромео и Жулиета“ са починали едновременно или някой от двамата е починал, а другият доброволно се е пожертвал, за да го придружава и в смъртта.



Може да се окаже обаче, че мъжът и жената просто са починали по едно и също време, без приживе да са били близки, но е решено да бъдат изпратени като любовници в отвъдното. „Подобни погребения не са рядкост за нашия регион, но остава въпросът как вторият от двойката се е „присъединил“ към починалия“, казва Кукушин. „Дали мъжът – или жената – е приел смъртта доброволно, за да последва другия в смъртта? Дали това са били съпруг и съпруга? Или това е просто двойка – мъж и жена, които приживе не са били свързани, но тъй като са починали едновременно, са погребани като двойка за отвъдния свят? Това са въпросите, на които ще търсим отговор. При първоначалните обследвания на скелетите не откриваме видими следи от наранявания, но се надяваме детайлното проучване да ни помогне да изясним причините за смъртта им“.


Археологът подчертава, че „сме абсолютно сигурни, че конете са били убити… Лежат на една страна, гръб към гръб. Начинът на погребването им е рядко срещан и е много подобен – почти идентичен – с този, по който са изобразявани в наскални рисунки на колесници“.


Археологът Виктор Новоженов от Държавния университет в Караганда, добавя: „Положението на конете и на каменната погребална кутия ясно показва, че погребението е изпълнено под формата на колесница. Погребенията са около 5000 години. Близо до колесницата в откритото (отделно) погребение на древните „Ромео и Жулиета“ са намерени комплект стрели и метална кама, принадлежали на мъжа, а в последния си път жената е изпратена с накити и гривни, изработени от полускъпоценни камъни. Освен това, тя е носела бронзово колие с висулки от полускъпоценни камъни“.



Конете са положени гръб към гръб, но находките ясно посочват, че са били впрегнати „в работно положение, което ясно показва, че задачата им е била да теглят колесницата“, обясняват археолозите. Експертите са намерили рядко срещани, изработени от рог „псалии“ – части от впрегателната сбруя, използвани за закрепване на юздите. „Подобни псалии са поставяни от двете страни на коня и са свързвани с кожени колани. Съхранилите се бронзови скоби, са служели за укрепване на кожените ремъци и са били част от сбруята, с която конете са впрягани за извършване на работа“, обясняват специалистите.


Изследователите са категорични, че толкова добре запазили се останки на хиляди години са изключителна рядкост и са имали голям късмет с находката.
В погребенията са открити и каменни и бронзови наконечници за стрели. Към това се добавят и позлатен амулет и множество керамични съдове.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...