29 юли 2018 г.


В подножието на древен храм в един от главните градове на ацтеките, археолози са открили място, на което са се извършвали детски жертвоприношения. Находката е направена в подножието на Темпло Майор, или Голямата пирамида, разположена в сърцето на Теночтитлан – древната столица на империята на ацтеките.

Експертите предполагат, че детето, чиито останки са открили, е било принесено в жертва на бога на слънцето и войната при ацтеките – Уицилопочтли. Жертвоприношението е извършено около края на XV век, смятат учените. Принасянето на деца в жертва на богове изглежда, че е било сравнително често срещано явление в културите на древна Южна и Централна Америка. Ацтеките са извършвали човешки жертвоприношения, в това число и на деца, защото са вярвали, че с това ще умилостивят боговете, които ще им дадат повече валежи, когато на земеделските култури им е нужна вода, за да растат.

Находката идва 12 години след като е открита първата площадка, на която са извършвани детски жертвоприношения в археологическия обект, който днес се намира в сърцето на съвременната столица на Мексико – Мексико сити. Косите на детето са открити заедно с декоративни елементи и символи, характерни за бога Уицилопочтли.


Останките на детето са каталогизирани като „Приношение 176“. Открити са под пода на площада западно от Темпло Майор, който е играел ролята на център на древния град. Археолозите посочват, че ацтеките е трябвало да отместят част от каменните плочи, с които е покрит площада, за да погребат под тях тялото. Изкопали са яма в земята, след което от вулканични скални късове, слепени с мазилка, са оформили цилиндрична кухина, в която са поставени останките на детето.


Задачата по изваждането на останките е възложена на екип, в който участват археолозите Родолфо Агилар Тапия, Мари Леди Ернандес Рамирес и Карина Лопез Ернандес, заедно с антрополога Жаклин Кастро Иринео.  На останките от „Приношение 176“ учените попадат през октомври 2017 година и от тогава досега внимателно са извлекли всяка една от костите, както и многобройните, погребани с детето предмети, изработени от най-различни материали. Находките са почистени, каталогизирани  и внимателно пренесени за последващи изследвания в лабораторни условия.


Откритието идва съвсем скоро, след като в Теночтитлан бяха открити стотици черепи, за които се смята, че са принадлежали на хора, принесени ритуално в жертва на боговете, а след това са били излагани пред публиката в Темпло Майор.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...