4 юли 2018 г.


Голям брой черепи, погребани под улиците на съвременния Мексико Сити, разкриват ужасяващи подробности за човешките жертвоприношения, извършвани от ацтеките.

Районът, където са положени черепите, се намира в някогашният център на ацтекската столица – Теночтитлан. Сърцето на града е мястото, където са се извършвали смразяващите кръвта човешки жертвоприношения, с които ацтеките са почитали боговете си. Затворниците са отвеждани на Темпло Майор, или Голямата пирамида, както е известна още, където жреците са изтръгвали все още биещите им сърца, пише  Science.

След това телата са обезглавявани, а помощници на жреците са почиствали черепите на жертвите от кожата и мускулите. Отстрани на черепите са пробивани големи дупки, през които са били нанизвани на дълги пръти. Накрая тези „огърлици“ са поставяни в tzompantli – голяма помещение в предната част на храма. Две кули, иззидани от осакатени черепи, са ограждали помещението. Картини и писмени описания от ранния колониален период са запазили сведения за ужасяващите сцени.


През 2015 година археолози от Мексиканския Национален институт по антропология и история (INAH) откриха основната част от tzompantli и една от кулите от черепи в Голямата пирамида на Теночтитлан. Намерени са над 650 черепа и хиляди фрагменти, които дават представа за мащабите на кървавата култура на ацтеките. Сега експертите провеждат детайлен анализ на находките. Съдейки по мащаба на стелажите в голямото помещение и размера на кулите, учените изчисляват, че едновременно са били „излагани“ по няколко хиляди черепа.



В два последователни археологически сезона, експертите са събрали 180 цели черепа и хиляди фрагменти от други. Седите по тях потвърждават, че са „изчистени“ от тъканите след настъпване на смъртта, а отсичането е извършвано „чисто и прецизно“.


Три четвърти от анализираните черепи са на мъже, предимно на възраст между 20 и 35 години. Около 20% са на жени, а останалите 5% - на деца. От останките става ясно, че жертвите са били „в сравнително добро здраве“, когато са умъртвени.

Тези данни съответстват с анализи на „по-скромни“ жертвоприношения, извършвани в комплекса. Изследване на съдържанието на изотопи в зъбите и костите на жертвите показва, че те са родени на различни места в Мезоамерика, но често са прекарвали значително време в Теночтитлан, преди да ги сполети жестоката им участ.

Изотопни и ДНК-анализи се извършват и на останките от tzompantli, а с това учените се надяват, че ще научат още детайли за практиката на ацтеките с пренасянето на човешки жертви пред боговете.


Теночтитлан е столицата на мешиките, които стават владетели в империята на ацтеките. Испанските конкистадори са ужасени от гледката на tzompantli, когато през 1519 година влизат за пръв път града. Две години по-късно превземат Теночтитлан и го разрушават, а върху руините му започват да градят и така следите от човешките жертвоприношения се оказват погребани под улиците на съвременния мегаполис Мексико Сити.



Джон Верано, професор по антропология в университета „Тулане“, който не участва в проекта tzompantli, но е експерт по Централноамерикански култури, подчертава пред Fox News, че Темпло Майор е от особено значение за археолозите. „Дълго време много историци и антрополози поставят под съмнение истинността на описанията от испански очевидци, касаещи броя на принасяните в жертва хора в Темпло Майор. Тази находка прави ранните свидетелства много по-правдоподобни“, казва проф. Верано.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...