8 юни 2017 г.

Гигантски храм, посветен на ацтекски бог на вятъра и зала, в която ацтеките са играли кървави игри с топка, бяха открити в центъра на Мексико Сити. Археолозите показаха откритите от тях след интензивни разкопки храм на Ехекатл-Кецакоатл и разположеното до него игрище, предаде AFP.

Оцелели са документални свидетелства, че испанският конкистадор Ернан Кортес е присъствал на ритуалните игри с топка на ацтеките. Документът датира от 1527, а самата среща между Монтесума и Кортес се състои през ноември 1519 година. Две години по-късно испанците превземат Теночтитлан и с това слагат край на империята на ацтеките.

 Според историците при играта на топка участниците използвали бедрата си, за да задържат топката в играта и да си я подават. Играта обаче имала и по-мрачна страна – тя включвала и човешки жертвоприношения.

Археолозите са открили 32 двойки човешки шийни прешлени, които свидетелстват най-вероятно за обезглавяване на хора като част от религиозен ритуал. Само част от тази структура е останала запазена – стълбище и част от площадката.

Според археолозите дължината на помещението в оригиналния му вид е била около 50 метра. Храмът от своя страна представлява гигантски полукръг, разположен върху по-широка правоъгълна основа. Диаметърът му е около 34 метра, а височината - 4 метра.

Според министъра на културата на Мексико Мария Кристина Гарсия това откритие е нова възможност да се преоткрие блясъка на град Теночтитлан. В древността той е  столица на империята  на ацтеките и се е намирал на мястото на съвременния град Мексико Сити.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...