7 юни 2017 г.

Снимки: INRAP
Френски археолози съобщават, че са открили телата на жертви на масово клане от преди 6 000 години. Находката е направена в Елзас, източна Франция. Праисторическите хора вероятно са станали ритуална жертва на “вбесени, екзалтирани от победата си, воини”, смятат археолозите.


Екипът археолози от Националния институт за превантивни археологични проучвания (Inrap) открива телата на 10 души. Натъкват се на тях в близост до къщите на предградие на съвременен Страсбург. Телата са заровени в масов гроб, като за целта древните хора са използвали един от 300-те древни “силоза”, в които хората от неолитното поселение на това място са съхранявали зърнени и други храни.


По всичко си личи, че жертвите са умъртвени по насилствен начин. По костите на краката, ръцете и черепите им си личат множество следи от травми.

Начинът, по който телата са нахвърлени едно върху друго в “силоза”, показва, че са убити едновременно и след това са заровени в масовия гроб.


Филип Лефранк, ръководител на екипа на Inrap, обяснява: “Били са брутално екзекутирани. Почти сигурни сме, че са избити с удари с каменни брадви”.


В масовия гроб са намерени скелетите на петима възрастни, един юноша и ръцете на четирима други възрастни. Отделните ръце може би са били “военни трофеи”, подобно на по-ранна находка от 2012 година край Берхайм, допълва Лефранк.


Осакатените тела на жертвите предполагат техните екзекутори да са били “побеснели, екзалтирани воини”, добавя ученият. Силозите са се намирали в рамките на укрепление, защитено от стена. Археолозите изказват предположението, че клането е извършено след като мястото е било атакувано, вероятно “в период на проблеми и несигурност”.


Специалистите се надяват, че генетични анализи ще предоставят допълнителна информация за жертвите на клането. Лефранк обаче излага предварителната хипотеза на екипа за онова, което се е случило преди повече от 6 000 години: "Вероятно става дума за местно племе, атакувано от група нашественици, дошли от региона на съвременен Париж. Нещо обаче се е объркало в атаката на неолитните парижани и елзасците от онази епоха са ги избили”.


Но загубилите сражението “парижани” в крайна сметка по-късно са спечелили войната. Други погребения, както и откритите останки от керамика и пръснати в околността по-малки поселения показват, че около 4 400 - 4 200 г. пр.н.е. местните са били покорени и изтласкани от пришълците от “района на Париж”.



0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...