6 юни 2017 г.

Учени от Университета в Тел Авив са открили следи от древна екологична катастрофа, предизвикана от човешка дейност. Анализ на проби, взети от дъното на Мъртво море, показва, че скоростта на ерозията, протичала преди 11 000 години не може да се обясни с естествени процеси. Публикация за изследването и резултатите от него е налична в сайта Phys.org.

Изследването е проведено в рамките на проекта Dead Sea Deep Drilling. Учените сондират дънните отлагания на дълбочина около 450 метра. Анализът на извлечените проби е дал възможност да се реконструират геоложките процеси, протичали на мястото през последните 220 000 години.

Специалистите са открили следи от ерозия, която датира от периода на неолитната революция - прехода на първобитните хора от ловци-събирачи към уседнал начин на живот и земеделски дейности. Според учените, вследствие пашата на многобройните стада от одомашнени животни и изсичането на горите, за да се освободят площи за обработка, се е стигнало до интензивно отмиване на почвата и ускорено отлагане на тиня на дъното на Мъртво море.

По думите на изследователите, присъствието в пробите на големи количества ситно-дисперсионен пясък не може да се обясни с ерозия, предизвикана само от естествени процеси. Климатичните условия и тектоничните процеси през холоцена, който продължава през последните 12 000 години, не могат да доведат до подобен резултат.

В бъдеще учените планират да потърсят следи от земетресения в извлечените при сондажа проби; сеизмичната активност би следвало да е довела до размествания в утаечните слоеве на морското дъно.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...