6 юни 2017 г.

Рано тази сутрин вулканът Сакураджима в Япония изхвърли тонове пепел, а прашният стълб се е издигнал на височина от над 3000 метра. Камери за наблюдение на активността на вулкана са заснели изригването.

Сакураджима е стратосферен вулкан, който се намира в японската провинция Кагошима. Изригването е започнало в 7:56 часа местно време, гласи официалната информация от метеорологичната агенция в Токио. Това е второто силно изригване на вулкана през последните няколко седмици.

Не се съобщава за пострадали хора или нанесени щети вследствие на изригването, но агенцията по метеорология предупреждава, че не е изключено вулканът да се активизира отново през близките дни.

От месец юни 2016 година японската метеорологична агенция е обявила оранжев код за степента на опасност на вулкана. Последното мощно изхвърляне на пепел от кратера на Сакураджима е регистрирано на 29 май, когато стълба от пепел се издига на височина от над 4 км. Оранжевият код, въведен от властите означава, че "не се препоръчва посещения на зоната около вулкана".

Сакураджима е постоянно активен, но смъртни случаи вследствие на изригванията му не са регистрирани от 1914 година насам, когато при изригване живота си губят 58 души. Според данни от последни изследвания, експертите са напълно уверени, че ново мощно изригване на Сакураджима предстои най-късно до 2044 година.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...