18 юни 2019 г.


През месеците юни и юли 2018 година за трета поредна година експерти провеждат подводни интердисциплинарни изследвания в района на полуостров Киносура и залива Ампелакия на остров Саламин – мястото, за което се предполага, че през 480 г. пр.н.е. се събира елинския флот преди прочутата битка с персийската флота.

В официално съобщение от гръцкото министерство на културата и спорта се казва, че проучванията в залива Ампелакия през 2018 година са особено значими. Находките са интересни, а освен това са реализирани и някои нови методи в подводните изследвания. „Новата „амфибийна“ техника на проучване беше успешно приложена за разкриване на древни останки в плитчините. Археолозите продължиха с разкриването на антична обществена сграда, изваждайки на бял свят автентични мраморни скулптури. Събраните данни от морските утаечни пластове, заедно с геофизичните и археологическите елементи, ще допринесат за реконструирането на палеогеографията на района на залива и проливите по времето на провеждане на битката при Саламин“.


При изследването на голяма древна сграда, която днес се намира под вода в северозападната част на залива Ампелакия, учените са приложили нов метод – фирмата „K&P Engenering”, която е собственост на Т. Кацели и Г. Петрова, инсталира специална преграда, която позволява да се осуши заградената част. Така се дава възможност да се използват комбинирани методи и технически средства за подводни и сухоземни изкопни дейности при проучването на древната архитектурна структура.



Експертите наричат този метод „амфибиен“. С негова помощ са разкрити нови участъци от големите каменни основи на мащабна обществена сграда (храм или стоа), отнасяща се към класическите или ранноелинистични периоди, която е използвана изцяло или поне частично до края на римската епоха (III век). Монументалната структура, която днес се намира заровена в утаечните слоеве на дъното на залива, по всичко личи, че е с ос, ориентирана по посока север-юг. Към момента са разкрити 15 метра от нея, но е ясно, че има и други части, които се простират на север и запад. В източната част на древната сграда са открити фундаментите на солиден кей, който е построен преди най-малко 200 години, като са използвани материали от античното съоръжение.



Основният археологически пласт в района на разкопките донася множество находки. Сред тях преобладава керамика от предимно елинистичната епоха, но се откриват и следи от късната класика и късно римската епоха. Открити са и редица фрагменти от мраморни статуи и архитектурни елементи: колони или пиедестали, както и други обекти, които очевидно са свързани с пищната украса на античната сграда.


Сред мраморните артефакти, датиращи от късната класическа и ранната елинистична епоха е и цяла глава на млад мъж, за която експертите предполагат, че е или образ на атлет, или на бог (може би Хермес).  За пръв път се открива нещо подобно на Саламин. Това оригинално произведение е уникален по рода си пример за гръцката скулптура от края на IV век пр.н.е. Статуята е изработена в първокласна работилница, твърдят експертите. Някои от стилистичните особености на скулптурата са идентифицирани като свързани с школата на майстори като Скопас или Лизип.



В началото на проучванията през 2018 година учените предполагат, че „новопоявилата се“ структура може да е една от обществените сгради в района или представлява част от периферията на Агората, намирала се на най-ниското ниво в древния град. За руините ѝ, такива, каквито ги е видял в средата на II век, пише Павзаний. Местоположението на структурата – в непосредствена близост до пристанището, напомня и за други комплекси от обществени сгради, откривани на Тасос, Андрос и Делос.


В проучванията през 2018 година участват 30 специалисти, водолази и експерти от различни области на науката.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...