17 юни 2019 г.


В исторически архив на испанското дворянство, съхраняван в Толедо, учени са открили писмо, което до този момент е останало извън вниманието им, но се оказва, че в него се говори за завръщането на Христофор Колумб от първото му плаване до „Индия“. Експертите са категорични, че писмото без преувеличение може да се определи като уникално.

Испанските медии съобщават, че писмото е написано от краля на Португалия Жуау II и е адресирано до „колегата му“ в кралство Арагон, Фернандо II или както по-често се среща – Фердинанд Арагонски. В момента, когато е писано посланието, Фердинанд, заедно със съпругата си Исабела I Кастилска се намира в Барселона.

В текста на писмото се съобщава, че Христофор Колумб е открил територии, за чието съществуване европейците до този момент не знаят нищо, след което се е завърнал и е акостирал в пристанището на Лисабон.

Според специалистите, откритият документ може да бъде смятан за първото официално документирано известие за завръщането на мореплавателя и за откритията, които е направил. Учените са убедени в автентичността на писмото и че това е оригиналният, единствен екземпляр от него. Отбелязва се също и фактът, че неизвестното досега писмо се е запазило в отлично състояние.



Първото си плаване към бреговете на Америка (без все още да знае, че то ще само първото), Христофор Колумб започва на 3 август 1492 година. На 12 октомври Колумб слиза на брега на остров Сан Салвадор от Бахамския архипелаг и така става първият европейски мореплавател, достоверно успял да пресече Атлантическия океан. На 9 март следващата година корабът „Ниня“ хвърля котва в пристанището на Лисабон. Жуау II посреща Колумб като знатен гост, оказва му високи почести и нарежда да му бъде осигурено всичко, от което мореплавателят има нужда. „Ниня“ се завръща в Испания на 15 март. Колумб води със себе си няколко души от туземното население на новите земи, които е посетил. Освен това донася малки количества злато, някои неизвестни до тогава в Европа растения, плодове и пера от птици.

По-късно Христофор Колумб още три пъти пътува до Карибските острови и Америка.

Пред вестник La Razón директорът на архива Арансасу Лафуенте Уриен обяснява, че „писмото е открито в архивите на графовете Вилягонасало и по-точно, сред документите на Родриго Ариас Малдонадо, който е един от съветниците на католическите крале“. През XV в Кастилия не съществува кралска канцелария, затова документите обикновено се съхраняват от приближените им в кралския двор.

Причините, поради които Колумб е решил да акостира именно в Лисабон, а не в някое друго пристанище, като например Порто или Фаро, може да се сведат до две: или корабът му е бил в плачевно състояние и просто не е можел да плава още дълго, или Колумб е искал да покаже на португалския крал колко много е сгрешил, като не е финансирал начинанието му. Преди да поеме в търсене на пряк път на запад към Индия, Колумб очаква от краля на Португалия пари, с които да подготви експедицията, но когато са му отказани, се обръща със същата молба към владетелите в Кастилия.



Лафуенте, която работи по разчитане на писмото, отбелязва, че то е писано на старинен португалски, а в текста явно е изразено недоволството на Жуау II. „Усеща се, че е бил подразнен. Това, че първата страна, където Колумб пристига след завръщането си от първото си плаване, е съседна на тази, която финансира начинанието му, за краля на Португалия изглежда като провокация“, казва Лафуенте.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...