26 януари 2019 г.


Възобновени са археологическите работи в пещерите на Кумран, в близост до Мъртво море. Находките, направени в недалечното минало на това място, са наистина сензационни.

Кумран е древно поселение, което се намира много близо до бреговете на Мъртво море – делят го около два километра разстояние. На това място в средата на ХХ век са открити находки, които се превръщат в научна сензация. Немерени са т.нар. Свитъци от Кумран, или както ги наричат понякога – Свитъците от Мъртво море.

Пред euronews.com археологът д-р Орен Гутфелд обяснява, че наскоро е приключил втория сезон от възобновените разкопки в пещера 53. Тя  е една от около петстотинте пещери в Кумран, където продължава търсенето на древни ръкописи. Но Кумрански ръкописи продължават да се появяват и на черния пазар, откъдето обикновено попадат в частни колекции из цял свят. Опитите на израелските власти да контролират ситуацията, засега се оказват неуспешни.

Археолозите проучват и пещера 52. Входът към нея е откъм горната част на скалистото плато и се намира на много трудно достъпно място. Затова и археолозите се надяват, че в тази пещера може би ще попаднат на нови свитъци.



Скептиците смятат, че всичко, което е можело да бъде открито сред неприветливия пейзаж на Юдейската пустиня, вече е намерено и изнесено. Но екипът на Орен Гутфелд не споделят това мнение и продължават търсенията на нови свитъци. Те са убедени, че в пещерите все още има артефакти, чието откриване може да се окаже от много голямо значение. Въпросът е кой първи ще се добере до ценните находки – експерти или мародери.



-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...