29 януари 2019 г.


Археолози от Севилския университет са установили, че модерният човек се е появил в южна Испания преди 44 000 години. Досега експертите приемаха, че Homo sapiens се е появил в Европа преди 39 000 години, затова и новото откритие ще накара експертите да преразгледат схващанията си за разселването на съвременните хора. Резултатите от изследването са публикувани в списание Nature.

До съвсем скоро учените приемаха, че най-ранните представители на Homo sapiens – кроманьонците, са започнали да изтласкват неандерталците от Европа преди около 39 000 години. Освен това археолозите смятаха, че в Южна Испания този процес е отнел повече време и последните неандерталци там са изчезнали преди около 32 000 години. В хода на скорошни разкопки в пещерата Баходильо обаче, изследователи от Севилския университет са установили, че вече в периода преди 45-43 000 години там са живели кроманьонци. Изводът си учените правят след анализ на сечива, които са открити в пещерата. Те принадлежат към Оринякската археологическа култура, която е характерна именно за човека от съвременен тип. Находката дава основание на учените да лансират и нови предположения.


„Откриването на толкова ранни следи от Оринякската култура в пещера, която се намира съвсем близо до морски басейн, подкрепя теорията, че съвременните хора са се разселвали в Европа по крайбрежието на Средиземно море. Това също е свидетелство, че Homo sapiens се е заселил из по-голямата част на Евразия преди повече от 40 000 години“, обяснява Крис Стингър от Музея по естествена история, който е и един от авторите на изследването.



Според друг от авторите, тази находка освен това ще възроди теорията, че човекът от съвременен тип може да е проникнал в Европа през Гибралтарския пролив. И все пак, най-разпространена остава теорията, която разглежда пристигането на кроманьонците в Европа от земите на Близкия изток. Тя се основава на това, че най-древните следи от Homo sapiens, откривани до този момент, са от пещери в северната част на съвременен Израел.

Независимо от новите открития, археолозите подчертават, че все още не е ясно какво се е случило с неандерталците в районите на съвременна Южна Испания. Необходими са нови изследвания, които да покажат, дали в този регион те са били изтласкани от Homo sapiens още преди 44 000 години или двата вида са съществували съвместно в продължение на няколко хилядолетия.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...