30 януари 2019 г.


В Голямата палестра сред руините на античния Помпей е подредена изложбата „Помпей и етруските“ (Pompeii and the Etruscans). Изложението е продължение на поредицата презентации от Египет през 2016 година и в Гърция през 2017 година. Изложбата се занимава с противоречивия и сложен въпрос за „Кампанйските етруски“ -  връзките и културния обмен между елитните етруски, гърци и местните народи, в сърцето на които се е намирал Помпей. Изложението в Помпей е допълнение към събитията, организирани от Археологическия музей в Неапол, които са посветени на преоткриването на етруската цивилизация и включват среща на антиквари и колекционери, която е насрочена за 31 май 2019 година.


В 13 зали в северния портик на Голямата палестра са подредени около 800 артефакта, предоставени за изложбата от италиански и европейски музейни сбирки. Предметите дават възможност да се проследи етруската култура от най-ранните етруски влияния в Кампания, преди Помпей, до времето на самия Помпей – новия етруски град сред една мултиетническа Кампания – и залеза на града, както и запазения спомен за някои етруски обичаи, пренесени през времето.


Предмети, изработени от бронз, сребро, теракотата и керамиката от гробници, светилища и жилищни сгради дават на учените възможността да анализират и сравняват различни елементи, чрез които да се търси отговор на противоречивата динамика на етруското присъствие в областта Кампания.



Ядрото на изложбата се формира от находки, открити при последните разкопки в крайградското светилище Фондо Йозино. То е едно от основните светилища (освен тези на Аполон и Атина), основани в Помпей в края на VII век пр.н.е. Самите находки са едни от най-многобройните от архаичната епоха и сред тях има оръжия и съдове за ритуални възлияния с надписи на етруски език. В изложбата тези находки са изложени заедно с други артефакти, които са намерени на други места в Кампания – предимно в Понтеканяно Фаяно и Капуа – където също има важни места за поклонение пред божествата, подобни на светилището от Фондо Йозино.



Сред експонатите на изложбата има предмети, които свидетелстват за разкоша на царските погребения. Едно от тях е гробницата 104 от Куме, в която кремираните останки на космополитен етруски принц са положени в сребърна делва (подобно на героите, описани в Омировата „Илиада“: „Той се храни и пие като грък, но все пак се облича и носи оръжията на етруск, докато управлява като типичен източен цар“). Сред експонатите има и находки от гробницата на принцеса от Монтевертано (гробница 74), близо до Понтеканяно Фаяно, както и от също великолепното погребение на принц от Ориенталския период в Лациум (гробницата на Барберини в Палестрина).


Лайтмотив на изложбата в Голямата палестра на Помпей е динамиката от срещата на култури, интеграцията на социалните групи и ролята на Средиземноморието като място и театър на културния обмен. Изложението е продължение на подобна експозиция в Египет, последвана от изложба в Гърция, а сега и в Етрурия.



От края на XIX век Кампания се превръща в място, където се омесват историческата наука и антикварния занаят. Това прави много сложна задачата да се отделят връзките на припокриващи се групи и етноси и с това може да се заеме единствено археологията, с нейния набор от филологически инструменти и анализа на артефакти.



В този смисъл изложбата, както и предходните две изложения, е стъпка от изследователска програма, която се разработва от няколко години. В нея са обединени отделни проекти за разкопки, проучвания и документални изследвания. От тази симбиоза на проектите се очертава концепцията за древната и мултиетническа Кампания, която е била отворена за влияния и промени, които в крайна сметка са двигателите на просперитета на всяка цивилизация. В първите векове от основаването си Помпей безспорно е едно от основните огнища в региона и това го превръща в модел за изследване на архаичните градове в Кампания.


Изложбата е подредена от Изпълнителния директор на археологическия обект Помпей Масимо Осанна и Стефан Вергер, директор на „l'Ecole Pratique des Hautes Etudes“ и е под егидата на Археологическия парк Помпей и с подкрепата на Националния археологически музей в Неапол.



Достъпът до изложбата е включен в цената за посещение на Археологическия парк Помпей. Изложбата може да бъде разгледана до 2 май 2019 година.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...