14 декември 2018 г.


Британски археолози откриха няколко погребения от III век пр.н.е., в които са съхранени тленните останки на хора, погребани при загадъчни обстоятелства.

В едно от погребенията е положено тялото на млад воин на възраст между 17 и 25 години. Учените обаче подчертават, че смъртта му не е настъпила в битка, а е починал по естествени причини. Изследването на тленните му останки показва, че преди да бъде погребан, в тялото му са били забити 5 копия с железни върхове и други 4 копия с костни върхове, а по черепа му е нанесен силен удар с тъп предмет.


Археолозите смятат, че този ритуал символизира "втората смърт", която е достойна за воин. Според другата хипотеза на експертите, хората се страхували мъртвецът да не възкръсне и копията трябвало да предотвратят подобна възможност, пише Independent.


Във второто погребение, което се намира на 55 метра от първото, са намерени тленните останки на мъж на 60-70-годишна възраст. Той е погребан в колесница, теглена от два коня. Учените са на мнение, че животните първоначално са заровени наполовина в земята, за да не могат да се движат, и след това са били обезглавени. Отрязаните им глави вероятно са били поставени върху могилата, за да охраняват покойника. Тялото на мъжа било поставено в ембрионална поза.



В погребението са открити също бронзова брошка, бронзов щит, кожи, както и кости на свине, които са били изядени по време на свързаното с погребението пиршество.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...