14 декември 2018 г.


Експеримент на двама холандци показва каква е реакцията на хора, които четат откъси от Библията, но си мислят, че четат Корана.

Младите ентусиасти купуват една Библия, след което поставят корица на Корана. Избират няколко откъса от библейските текстове и излизат с камера и микрофони на улицата, за да проверят доколко холандците са с предразсъдъци спрямо исляма.

Видеото е публикувано в Youtube на 4 декември 2015 година.

Откъсите, които са използвани в експеримента започват с цитат от Левит, глава 26:
14. Но ако не Ме послушате и не изпълнявате всички тези заповеди,
15. и ако отхвърлите наредбите Ми, и ако душата ви се погнуси от законите Ми, за да не изпълнявате всичките Ми заповеди, и нарушите завета Ми,
16. тогава ето как ще постъпя: ще изпратя върху вас ужас, туберкулоза и болести, които ще развалят очите ви и ще стопят душата ви; и ще сеете семето си напразно, защото неприятелите ви ще го ядат…
“9. И ще ги нахраня с плътта на синовете им и с плътта на дъщерите им; и всеки ще яде плътта на своя ближен, намирайки се в обсада и в утеснение, когато ги притиснат враговете им и ония, които искат душата им…” книга на Пророк Йеремия, глава 19
13. " Ако някой легне с мъж като с жена, и двамата са извършили мръсотия: да бъдат умъртвени, кръвта им е върху тях. ..." Левит, глава 20

Докато четат библейските откъси (за които смятат, че са от Корана), хората коментират с реплики като: "Това е глупаво", "Не знаех, че в тази книга има и такива неща",  "Как някой може да вярва в това. Направо е невероятно", "Ако сте отрасли с тази книга и с такива мисли, те ще повлияят на начина ви на мислене...", "На мен ми звучи сякаш искат да ви потиснат и да ви накарат да повярвате на това, което са решили".



Двамата интервюиращи ги продължават с провокацията – молят ги да сравнят Корана и Библията. Запитаните отговарят, че според тях: "Коранът е много по-агресивен", “Историите в Библията се разказват по много по-различен начин", "Има голяма разлика в ролята на жената", "Библията е много по-мека и по-мирна", "Светът се променя и те трябва да се адаптират към него", "Повечето от нас имат свободата да управляват собствения си избор, имат свободата на словото и като имаш такава свобода, мислиш по-различно", "Притеснявам се, че някои възприемат тези стари писания като абсолютна истина".

Идва и момента на истината. Обложката на Корана е свалена и анкетираните разбират, че всъщност са чели Библията. Реакцията им е красноречива. Изгледайте клипа и сами преценете дали заснетите във видеото подхождат с предубеждения спрямо Корана.





-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

1 коментара:

  1. Благодаря за публикацията и връзката към клипа! Аплодисменти за автора, хубаво е че има все повече мислещи самостоятелно хора и в България. Набожниците нямат никаква идея от книгата на която са посветили живота си. Невежеството ПЪРЖИ мозъци!

    ОтговорИзтриване

Може да ви е интересно...