14 декември 2018 г.

В наши дни монарсите рядко се появяват пред публика с корона на глава – вече просто не е прието този символ на властта им да се носи всеки ден. Короните им се пазят в музеи или съкровищници и са смятани за национални богатства.
Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия
Короната на Британската империя е изработена през 1838 година за кралица Виктория. По-късно е преправяна на два пъти – през 1937 година за коронацията на крал Джордж VI и през 1953 година за Елизабет II. Короната е олекотена и е по-удобна, но броят на скъпоценните камъни, инкрустирани в нея, е непроменен. Украсяват я повече от 3000 диаманта, 277 перли, както и много сапфири, изумруди и рубини, като някои от камъните са с историческо значение. Например, на предния кръст е рубинът Черния принц, а по-ниско на фронтона на короната  е знаменитият Кулинан II. Всяка година кралицата носи короната си по време на тронната реч, с която открива сесията на парламента.


Кралство Испания
Кралската корона е изработена от позлатено сребро през 1775 година за крал Карлос III. Специалистите от испанската асоциация на бижутерите смятат, че формално короната може да се оцени на не повече от 6000 евро. Но ако се вземе предвид историческата й значимост, то тогава цената й надхвърля 100 000 евро. За последен път регалията е показана пред публика на 19 юни 2014 година по време на тържествената коронация на крал Фелипе VI. Монархът не я поставя на главата си, но короната е положена до него на специална възглавничка, заедно със скиптъра на кралство Испания.




Кралство Свазиленд
Крал Мсвати III доста често носи традиционното украшение за глава, изработено от червени пера. Тържествени поводи винаги се намират. Един от тях е Умланга — Танцът на тръстиките. Празникът се провежда през август-септември, продължава три дни и завършва с многочасов танц, изпълняван от хиляди полуголи девствени момичета, сред които абсолютният монарх има право да си избере поредната жена. В момента той има 15 съпруги, които са му родили 23 деца.

Кралство Бутан
В кралската шапка на крал Джигме Хесар Намгиал Вангчук  има гарван, който е национален символ на Бутан. Смята се, че птицата е превъплъщение на божествения покровител на страната Махакала. Короната е изработена през 1907 година, като за основа е използван бойният шлем на Джигме Намгяла – баща на първия крал на Бутан Уген Вангчук. Символът на кралската власт е алегория на идеята за движението от битки и хаос към стабилност и мир.

Кралство Тонга
Един от най-тежките и големи символи на кралската власт е изработен от австралийски бижутер през 1873 година по поръчка на крал Тупоу I. Но първи короната носи неговият наследник - Тупоу II. С нея през 2012 година е коронован и настоящият крал Тупоу VI, който застава на трона на кралството след смъртта на баща си Тупоу V (на снимката).

Кралство Швеция
Короната, която през 1561 година е изработена по поръчка на Ерик XIV от фламандския бижутер Корнелиус дер Вейден, е претърпяла доста промени през вековете. Но през 1970 година е възстановена в първоначалния си вид. От 1907 година шведските монарси не носят короната. Използва се само за церемониални цели, най-често при венчавки, кръщенета и на погребенията на монарсите.

Кралство Нидерландия
Короната, която Вилхелм II поръчва през 1940 година е… пълна бутафория. Перлите и “скъпоценните” камъни по нея не са истински. Няколко полускъпоценни камъка, месингови топчета, покрити с лепило и рибешки люспи, а зад стъклените инкрустации е скрито оцветено фолио. Самата корона е от позлатено сребро. Така или иначе, никой никога не е носил короната. Все пак няколко пъти е излагана по време на полагането на кралска клетва или на погребенията на монарсите.

Малайзия
Легендата гласи, че още през XVI век малайските султани се отказват от короните: когато корабът на един от властниците затънал в плитчини, се наложило да се изхвърли всичко тежко, и чак когато зад борда се оказала и най-важната от владетелските регалии, корабът се освободил и отново заплавал. Короната е заменена от тенгколок — традиционен за Малайзия начин на заплитане на тюрбан. 88-годишният крал Абдул Халим Муадзам Шах носи тенгколок, изработен от парче черна коприна, извезана със златни конци и с пришита звезда с 14 лъча и полумесец от диаманти.

Кралство Норвегия
През 1818 година на престола на унията между Норвегия и Швеция се възкачва Жан-Батист Жюл Бернадот, генерал от армията на Наполеон, който е толкова обичан от шведи и норвежци, че го канят да им стане крал. Карл XIV Юхан (или Карл XIV Шведски), както е известен основателя на династията Бернадот, получава корона, изработена от 20-каратово злато, инкрустирана с перли и скъпоценни камъни. След разпадането на унията през 1908 година, короната се използва само като елемент в церемониите по благославянето на престола.

Кралство Дания
Короната с инкрустиран огромен сапфир е изработена през 1671 година за Кристиан V. С нея са короновани всички владетели на кралството до 1840 година. След това тя продължава да е символ на държавната власт и се използва при различни кралски церемонии.

Кралство Камбоджа
Инкрустираната със скъпоценни камъни традиционна камбоджанска кралска корона е изгубена през 1970 година, когато в Камбоджа е извършен държавен преврат. Като модел за новата камбоджанска корона е използвана тайландска. На 29 октомври 2004 година новата регалия е представена пред публика по време на коронацията в Пномпен на действащия крал на Камбоджа Нородом Сиамони.

Кралство Лесото
Крал Летсие III е коронован на два пъти. Първият път отстъпва трона на баща си, който през 1995 година се завръща от заточение. Но година по-късно бащата загива в автомобилна катастрофа и Летсие III е отново коронован. На главата му за втори път е поставен кралският венец, изработен от цветни бисери и втъкнати птичи пера.

Княжество Лихтенщайн
Княжеската шапка (корона) на Лихтенщайн е утвърдена през 1626 година. Но през 1781 година изчезва и остава само нейно копие, нарисувано на пергамент, пазен в местните архиви. През 1976 година народът на Лихтенщайн подарява на принц Франц Йосиф II фон Лихтенщайн - по случай 70-тата му годишнина, копие на отдавна изгубената корона. Днес тя се съхранява в Националния музей на Лихтенщайн.

Султанство Бруней
Златната “махкота” е създадена за коронацията на султан Хасанал Болкиах през 1968 година по ексизи на оригиналната корона на Бруней, изгубена през XVII век. Смята се, че тогавашният султан Абдул Мубин, губейки сражение, сам изстрелва от оръдие кралските регалии в залива на Бруней.







-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...