13 декември 2018 г.


Тази галактика няма име. В каталозите е записана като странна смесица от букви и цифри - 2MASX J16270254+4328340. Снимката е направена от телескопа “Хъбъл” и е любопитна с това, че представлява един кадър от колосалния “последен валс” на галактическо ниво.
Валсът е танц за двама. На изображението се вижда само един обект, но всъщност това са две, сливащи се галактики. След лудешкият танц на сливането им е останала само една галактика и шлейф от милиони звезди, изхвърлени от могъщите “танцьори”.

На снимката е уловен хаосът, който цари на “космическия дансинг” в края на един гравитационен валс. Галактиката е навлязла в третата си възраст. Остарява и вече наближава времето, когато в нея ще спрат да се образуват нови звезди. Истински драматичните събития са се случили отдавна. Когато двете галактики са започнали шеметния си валс на сливането, огромните облаци от прах и газ в телата им са били “разбутани” и като резултат от това са колабирали, предизвиквайки бурен период на раждането на милиони и милиони млади звезди. Лудешката надпревара е изразходвала огромната част от галактически газове, оставяйки сливащите се галактики напълно “стерилни” и неспособни да раждат нови звезди.



Танцът на сливането вече е преминал момента на върховна “страст”, но ще продължи още дълго. Докато слелите си в едно галактики продължават вече като едно цяло, звездите в новообразувалата се галактика постепенно ще остаряват и една по една ще започнат да гаснат. Лишена от възможността да ражда нови звезди, които да заемат мястото на остарелите, тази галактика вече е поела по пътя, който ще я доведе до смъртта й.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...