10 октомври 2021 г.


Жан-Антоан Вато се ражда на 10 октомври 1684 във фламандския град Валансиен. В младежките си години изучава изобразително изкуство при Жак-Албер Герен. Вато става един от френските художници от XVIII век, които създават съвсем нов стил – Рококо. Върху творчеството на Вато като художник оказват огромно влияние от една страна картините на Рубенс, които му подаряват неговата любима тема за рисуване – галантните увеселения (по-късно, когато Вато кандидатства за член на френската академия, тъй като стилът му не се вписва в никой от академичните канони, получава членство в академията, но с уговорката, че е „художник на галантни увеселения“). Към тях се добавя и влиянието на платната на Пусен. От друга страна, голямо впечатление му правят и рисунки на Тициан и Паоло Веронезе, както и пейзажите на Доменико Кампаньола.


Всичко това, смесено на едно място и съчетано с таланта на Вато и естетиката на епохата на галантността, в крайна сметка води до зараждането на уникален нов стил. Малки, все едно вибриращи мазки на четката, нежни съчетания от цветове – това най-добре предава нюансите на чувствата, които Вато обича да превъплъщава в картините си. За сюжети на платната си Вато предпочита да избира най-вече модерно облечени дами и техните кавалери на фона на природни пейзажи. Но изображенията не са съвсем реалистични. Вато е първият художник, който предусеща разривът между реалност и идеал. Затова и персонажите от платната му и дори костюмите им са прекомерно хубави, за да са истински и реални.



Поради същата причина Вато обожава да рисува картини по театрални сюжети. Полетът на фантазията и в същото време искреността на актьорската игра за него изглеждат далеч по-привлекателни, отколкото реалния живот, скрит под маската на постоянно и повсеместно лицемерие.



Вато освен това е и художник-декоратор. Украсява интериорите на богаташки имения, рисува декорации по клавесини, по врати на карети и рисува сложни картини върху ветрила. Всичките му творения оказват голямо влияние върху естетиката на Рококо.



Жан-Антоан Вато почива два месеца преди да навърши 38 години. Дълги години боледува от туберкулоза и през 1719 година посещава Лондон, където търси консултации с английски лекари, които да му предложат лечение за болестта. След завръщането си във Франция продължава да рисува, но през 1721 година туберкулозата му се обостря и художникът заминава да се лекува в курортното градче Ножан-сюр-Марн. Там на 18 юли Вато издъхва, победен от Жълтата гостенка.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...