28 август 2018 г.


Рутинни консервационни дейности, извършвани в града на маите Паленке, Чиапас, донесоха тази седмица откриването на археологически съкровища, сред които е и маска, за която се смята, че е образът на владетеля на маите Пакал в неговите напреднали години.


Екип специалисти от Националния институт по антропология и история (INAH), воден от Арнолдо Гонзалес Круз, провежда консервационни работи по основите на Къща Е от централния комплекс „Двореца“ в Паленке, когато попадат на ритуални дарове.


Малки предмети, сред които керамични фигурки и оцветени вази, гравирани кости, нефритени, кремъчни, перлени и обсидианови фрагменти, както и костни фрагменти от няколко животински вида са открити сред ритуалните дарове. Но най-забележителна е маска, изработена от мазилка, за която изследователите смятат, че представлява образа на прочутия владетел на маите Пакал.


Предположението се подкрепя от бръчките по маската, както и характерната изпъкнала долна устна, която е свойствена за лицето на владетеля на маите. Ако хипотезата бъде потвърдена, „това би било първият за момента образ на Плакал в неговите късни години“, обяснява Гонзалес.


Подобни ритуални дарове „обикновено са свързани с края на някакъв период от време, архитектурен ремонт или строежа на нова сграда. В конкретния случай изглежда, че става дума за обновяване на сграда“, обяснява експертът.



Гонзалес и неговият екип през януари започват тригодишен проект о реставрация и консервация на Паленке. Дейностите са финансирани с 500 000 щатски долара, отпуснати от американската фондация за опазване на културни паметници.



Пакал се ражда през 603 година. На 12-годишна възраст е провъзгласен за владетел и управлява до смъртта си през 683 година.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...