28 август 2018 г.

Учени от Националния институт по офталмология (NEI) към министерството на здравеопазването на САЩ са установили, че омега-3 мастните киселини изобщо нямат “защитни функции” по отношение стареенето на мозъка и предпазване от намаляване на умствените способности. С други думи – заявените от фармацевтичните ползи не са налице. 

По време на мащабно изследване на заболявания на очите, вследствие на стареенето (AREDS) специалистите търсят отговор на въпроса, как хранителните навици влияят на вероятността за развитие на дегенеративни заболявания на ретината в напреднала възраст. 

С помощта на тестове лекарите са подбрали набор от антиоксиданти и минерали, които забавят разрушаването на нервната тъкан в ретината. След това, по време на втория етап на изследването (AREDS2) учените добавят към горните и омега-3 мастни киселини. 

След това от 2006 до 2012 година провеждат наблюдения за измененията в състоянието на очите и главния мозък на 5800 доброволци, страдащи от първичен стадий на разрушаване на ретината или пък са в групата на рисковите. 



Изненадващо наблюденията показват, че омега-3 мастните киселини не само, че не защитават невроните на ретината от стареене и деградация, но и не оказват никакво благоприятно влияние на мозъка. Не са никакъв фактор и в превенцията на понижените умствени способности и услужливостта на паметта при възрастните хора. 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...